PENGENALAN
Ikan Koi termasuk
dalam golongan ikan carp (karper). Harga ikan Koi sebenarnya ditentukan
berdasarkan bentuk badan dan kualiti paparan warna.
Ikan koi mula popular
semasa pada zaman dinasti Chin tahun 265 dan 316 Masihi. Ini kerana ikan Koi mempunyai
keunikkannya yang tersendiri terutama pada keindahan warna dan tingkah la kunya yang
memikat peminat-peminat ikan koi seperti yang kita ketahui hingga sekarang.
Di Jepun pada 200
tahun yang lalu di pergunungan Niigata telah didayamajukan oleh para petani
Yamakoshi.
Popularitinya yang dilakukan bertahun-tahun menghasilkan
garis keturunan yang menjadi standard kadar koi.
Pengembangan pesat
ikan koi telah menimbulkan beberapa
jenis golongan identiti dan kini telah tersebar ke seluruh dunia.
Koi datang dalam
pelbagai warna dan corak yang berbeza, warna yang lebih biasa adalah putih,
hitam, merah, kuning, biru, dan krim.
JENIS
Persatuan Ikan Koi
Jepun telah menggolongkan kepada 13 jenis yang lain, antaranya Bekko,
Utsurinomo, Asagi-Shusui, Goromo, Kawarimono, Ogon dan Hikari-moyomono.
Sedangkan 5 golongan utama iaitu Kohaku, Sanke, Showa, Hirarinuji dan
Kawarigoi.
Taksonomi koi adalah
sebagai berikut:
·
Philum: Chordata
·
Kelas: Actinopterygii
·
Ordo: Cyprinoformes
·
Famili: Cyprinidae
·
Genus: Cyprinus
·
Spesies: Carpio
NILAI
Nilai Ikan koi
bergantung dari ukuran, bentuk dan keseimbangan pola dan intensiti warna kulit.
Koi terbaik adalah yang mempunyai intensiti, keseimbangan dan kejernihan warna
terbaik.
Jika hendak membeli
koi kecil sebaiknya dipilih yang mempunyai kepala yang besar. Biasanya akan
tumbuh menjadi ikan dengan tubuh yang besar. Bentuk yang paling baik adalah
seperti "torpedo".
SPEKSIFIKASI TERNAKAN
Untuk menternak Ikan
Koi hendaklah berpandukan beberapa kriteria:
·
Ikan koi secara semulajadi hidup di air deras dan memerlukan air jernih yang mempunyai kadar
oksigen tinggi.
·
Pemeliharaan ikan koi yang terbaik adalah didalam
kolam sehingga mudah mendapatkan makanan yang semulajadi dan sinar matahari yang
mencukupi untuk merangsang pewarnaan tubuh.
·
Kolam yang sebahagiannya dibawah sinar matahari. Jika mendapat sinar
matahari yang terlalu banyak juga akan menyebabkan suhu air kolam meningkat dan air
kolam menjadi keruh akibat blooming fitoplankton. Penternak perlu mengadakan
pilihan kelas kolam yang dikehendaki oleh ikan koi.
·
Ikan Koi yang bersaiz kecil boleh juga diletakkan
di akuarium, walaubagaimanapun ini tidak boleh menjadi habitat kekal.
·
Diunjurkan koi dipelihara dalam sesuatu kelompok, dengan
demikian ikan koi akan belajar untuk tidak mengganggu ikan yang bersaiz sama,
tetapi memakan ikan yang lebih kecil. Koi suka menggali dasar kolam sehingga
menyebabkan akar tanaman rosak.
KUALITI AIR
Air merupakan media untuk
kehidupan ikan koi dan perlu diberi perhatian mengenai kualiti air untuk
menyokong perkembangan koi secara optimum, panduan berikut hendaklah
dititikberatkan:
·
Suhu air berkisar 24-26oC
·
PH 7,2-7,4 (Biasa)
·
Oksigen sekurang-kurangnya 3-5 ppm,
·
CO2 max 10 ppm,
·
Nitrit max 0,2.
Air yang digunakan
harus bebas klorin atau sudah ditapis dan hendaklah diendapkan 24 jam.
Air yang digunakan
untuk pemijahan dan penetasan telur sebaiknya mempunyai kandungan oksigen dan
suhu yang stabil.
Untuk menjamin
kewujudan oksigen dapat digunakan hendaklah menggunakan alat pengudaraan. Sedangkan
suhu pada tab pemijahan diusahakan sama dengan suhu air kolam dengan tahap
perbezaan (naik turun) kurang dari 5oC.
PEMAKANAN
Ikan Koi dalah sejenis
spesis bottom feeder (pemakan di dasar) dan omnivora (pemakan segala). Meskiun
demikian ia biasa makan apa saja yang boleh dimakan, seperti pucuk daun atau
memburu cacing di dasar sungai atau kolam.
Pemakanan dari bentuk
butiran pellet untuk pembesaran koi boleh diberikan. Dimana pellet diproses
menggunakan sumber protein utama dari formulasi kombinasi antara bahan-bahan
seperti dari tepung soya, tepung jagung, tepung gandum, tepung daun dan lain-lain sumber dari bahan haiwan seperti;
tepung ikan, tepung kepala udang, tepung cumi, kekerangan dan sebagainya serta
multivitamin dan mineral seperti Ca , Mg, Zn, Fe, Co sebagai pelengkap makanan.
Pemakanan yang berunsurkan paparan warna sebagai daya tarik
ikan koi sendiri adalah digalakkan, yangmana banyak usaha telah dilakukan
dengan menggunakan bahan makanan yang mengandung zat pigmen seperti karotin
(warna jingga), rutin (kuning) dan astasantin (merah). Bahan-bahan tersebut
terkandung dalam tubuh haiwan dan tumbuhan tertentu seperti lobak merah
mengandung zat karotin; sedangkan ganggang, chlorella, kubis, cili hijau
mengandungi rutin; spirulina, ketam, udang mengandung astasantin.
Para penternak pada
masa sekarang ini tidak perlu lagi menyiapkan makanan sendiri kerana sudah
tersedia di pasaran makanan koi yang sudah di formulasi sesuai dengan keperluan
nutrisi dan zat untuk pembentukan warna ikan koi.
Pemakanan semula jadi
atau makanan hidup seperti cacing darah, cacing tanah, daphnia, cacing tubifex
sesuai diberikan pada benih koi (hingga berat 50 g / ekor) kerana lebih mudah
dicerna oleh benih sesuai dengan keadaan sistem pencernaan, selain itu koi juga
boleh memakan phitoplankton dalam kolam.
Jumlah pemakanan yang diberikan berdasarkan jumlah ikan dalam kolam dengan julat keperluan 3-5%
per-hari, dengan kekerapan pemberian 2-3 kali per-hari hal ini juga disesuaikan
dengan keadaan ikan dan media air penyelenggaraan.
WARNA IKAN KOI
Menurut pengalaman dan
penyelidikan yang dilakukan bertahun – tahun lamanya, ditemukanlan bahan -
bahan aktif yang boleh menambah atau membuat warna koi lebih cantik dan menawan.
Koi yang dipelihara di
kolam Lumpur ternyata mempunyai kualiti warna yang lebih cantik dan menawan,
berbanding dengan koi yang dipelihara di kolam tembok.
Ternyata ikan koi yang memakan banyak alga yang terdapat tumbuh
di Lumpur. Ganggang yang dimakan koi mengandung banyak zat karotena. Maka kalau
penternak ingin menambah warna ikan
lebih cantik dan menawan hendaklah memberi
makan "krill", paprika, dan daun marigold, semuanya boleh anda
campurkan dalam pemakanannya. Banyak makanan sumber karoten ini sudah dalam
bentuk extract sehingga mudah dicampurkan dengan pellet atau roti.
KOLAM PEMBENIHAN
Sebelum pembenihan
dilakukan perlu dibuat pemisahan dari kolam pemeliharan. Dengan mengadakan
Kolam peembenihan yang khas yangmana harus mempunyai pintu kemasukan dan pintu
pengeluaran air yang tersendiri.
Luas kolam pembenihan
berbeza. Boleh menggunakan kolam hanya seluas 3 -6 m2 dengan kedalaman 0,5 m.
Lokasi kolam hendaklah mengandungai sinar matahari yang mencukupi, tidak
terlalu terdedah dan terlindung dari jangkauan kanak-kanak dan binatang
kesayangan lain.
Untuk lebih
sistematik, sediakan juga kolam penetasan telur dan rawatan benih. Kolam
penetasan boleh dibuat dalam bentuk persegi panjang atau bulat. Kalau kolam berbentuk
bulat, diameter antara 1,5-2 m.
Perlu juga diadakan kolam
yang mempunyai persekitaran habitat ikan koi yang asal, dengan mengadakan pemakanan
yang semulajadi untuk membekalkan pemakanan benih jika kuning telurnya telah
habis. Kedalaman kolam sekitar 30 cm. Luas kolam antara 6-10 m2, cukup memadai.
Bagi yang mempunyai
peruntukan dana yang mencukupi, dinding kolam boleh dilapis vinil iaitu bahan
yang biasa untuk membuat tab fiberglass. Dengan lapisan vinil, kolam-kolam
tersebut lebih terjamin kebersihannya dan kesan dari simen boleh dihilangkan.
Induk yang baik adalah
yang mempunyai corak warna berbeza yang cerah simetris dengan bentuk tubuh seperti torpedo dengan berat badan
sekurang-kurangnya 1 kg.
Kebanyakan penternak
memilih untuk membeli koi berkualiti baik untuk calon induk dengan saiz 5-8 cm
yang harganya murah untuk dibesarkan menjadi induk.
Secara semula jadi,
cara melakukan pembenihan pada pra musim dan menjadi jenis kelamin yang matang,
yangmana dengan menaikkan suhu air.
Induk jantan dan betina ditempatkan dalam bekas berasingan (untuk mengelakkan
bertelur yang tidak diingini) dan tidak diberi makanan selama beberapa hari.
KAEDAH PEMBENIHAN
Ikan Koi dapat
melakukan pembenihan secara semula jadi atau dengan kaedah penyuntikan iaitu dengan rangsangan
hormon yang disuntik pada tubuh induk betina untuk mempercepat proses
persenyawaan. Penyuntikan Pituitary Gland (PG, nama dagang ovaprim) dengan dos
0,2 mg / kg berat ikan untuk satu kali penyuntikan.
Ovulasi akan terjadi
10 jam setelah penyuntikan. Sistem pembenihan pra-semulajadi yang lebih mudah
kerana tanpa mencederakan ikan.
Bila keadaan ikan
sukar melakukan pemijahan semulajadi sehingga perlu bantuan proses persenyawaan
moden, maka perlu dilakukan icon telur dan sperma (stripping) yang merupakan
pilihan terakhir.
Induk betina semasa
dalam pembenihan boleh menghasilkan
75,000 telur / kg berat badan. Perbandingan jumlah induk dalam proses
pembenihan adalah 2 betina dan 1 jantan. Biasanya telur yang dikeluarkan oleh
induk betina melekat pada substrat (injuk) yang akan disenyawakan oleh sperma
jantan. Setelah telur menetas sebaiknya dipisahkan dari induk, dengan
memindahkan induk dari bekas pemijahan atau sebaliknya telur yang diangkat dan
dipindahkan ke dalam bekas penetasan.
Telur yang sudah
disenyawakan akan menetas selepas 24-48 jam bergantung kepada suhu. Selama
penetasan, kepadatan telur adalah 1 kg per 5 liter air. Larva yang baru menetas
tidak memerlukan makanan selama 3-4 hari, kerana masih mempunyai beg kuning
telur.
Menjelang kuning telur
habis, perlu diberikan makanan berupa
naupli artemia atau makanan semulajadi lain yang bersaiz. Kemudian secara
beransur-ansur dapat diberikan pemakanan buatan berupa butiran kering (pellet).
Dalam 5 hari selepas itu 1 juta larva memerlukan 7 kg artemia, atau sekitar
0,5-2 kg per hari. Pada tahap ini larva ditebar pada kepadatan 20-40 larva /
liter.
Untuk menghasilkan 1
juta Fingerling memerlukan sekitar 25kg telur artemia. Sintasan selama 9 hari
adalah 50-80%. Ikan yang seberat 10 mg dapat dijual dengan RM10.00 seekor.
Larva yang berbentuk
0,25 g diberikan pakan buatan (butiran) kering dan boleh didederkan ke kolam
sehingga saiz Fingerling (2 gram). Perbezaan pembenihan terbahagi kepada 2
tahap iaitu penbezaan selama 2 bulan pemeliharaan hingga larva mencapai saiz
Fingerling (2-3 cm). Perbezaan kedua dilakukan dalam kolam yang diolah untuk
menumbuhkan makanan semulajadi dan dilakukan pemilihan dan penjarangan
(mengurangkan kepadatan). Penjarangan bertujuan untuk memberi ruang gerak yang
cukup bagi ikan koi. Pemilihan bertujuan untuk mendapatkan ikan Koi berkualiti
baik.
Waktu yang diperlukan
dari telur hingga mencapai saiz Fingerling (2 gram) adalah 6-8 minggu dengan
nilai sintasan (SR) 55%. Sedangkan untuk mencapai saiz 5-8 cm diperlukan waktu
4 bulan. Kualiti ikan koi (pola dan warna) bergantung dari tetuanya. Dari hasil
pemilihan saiz Fingerling, yang afkir mencapai 25-50%. Dari 1 juta telur boleh
dihasilkan 225.000-338.000 ekor Fingerling berkualiti baik (22-33%).
WARNA
High koi ditentukan
oleh pola warna, kesesuaian jenis koi dan tahap warna. Pola warna yang terbaik
dengan tahap warna yang terang antara warna menunjukkan kualiti yang baik.
Genotip menentukan
jumlah dan jenis sel pigmen serta kromatofora. Kromatofora menghasilkan warna
juga dipengaruhi otak ikan. Ikan pada bekas gelap cenderung berwarna gelap,
begitu pula sebaliknya. Warna boleh berubah bila ikan mengalami tekanan
(stres).
Biasanya ikan yang
tumbuh lambat mempunyai warna yang lebih baik daripada ikan yang tumbuh cepat
kerana pigmen boleh diubah dan digunakan untuk pertumbuhan tubuh. Seumur
hidupnya, ikan koi dapat menyimpan dan menggunakan pigmen. Koi muda yang
berwarna pucat apabila diberikan makanan berpigmen selama 6 minggu sebelum
dipasarkan akan berwarna menarik. Intensitas warna bergantung dari jumlah
pigmen dalam kromatofora. Pigmen boleh muncul dengan adanya karotenoid dalam
makanan.
PRA PENUAIAN
Ikan Koi membesar
sekitar 2 cm per bulan dan pada usia 60 tahun boleh mencapai panjang sehingga 1
m. Bila ikan Koi telah mencapai saiz pasaran iaitu 20 cm dapat dituai dan
dilakukan pemilihan akhir, dengan memisah-misahkan jenis, saiz dan corak warna
tubuhnya. Dari hasil pemilihan ini, Koi yang terpilih dibesarkan di dalam tab
atau kolam simen sambil menunggu harga pasaran yang baik.
Dalam kolam yang
terakhir sebelum dijual dipasaran, ikan sebenarnya dapat diperbaiki bentuknya,
jika terlalu gemuk dibuat langsing atau yang terlalu kurus dibuat lebih gemuk.
Mustahak melalui
kaedah penyelenggaraan kolam yangmana hendaklah diusahakan tidak terlalu padat, akan lebih
baik jika dalam tab dilengkapi alat pengudaraan sehingga kesegaran air terjamin
dan dengan pemberian makanan yang baik dapat meningkatkan kualiti warna tubuh.
Seperti ikan yang
paling, Koi kap bertelur bukannya melahirkan anak hidup. Malah, Koi dikenali
untuk meletakkan beribu-ribu telur pada satu-satu masa. Proses ini mungkin
berbunyi mudah dan menjanjikan jika anda sedang mempertimbangkan Koi pembiakan
untuk suka-suka atau keuntungan, tetapi banyak faktor mesti tepat tepat untuk
walaupun peratusan kecil telur ini untuk terus hidup begitu tidak mendapat
harapan anda hanya lagi. Artikel ini akan menjelaskan proses pembiakan Koi.
Komponen pertama
pembiakan Koi adalah sepasang Koi sihat, matang. Seni dan sains sebenar
menaikkan Koi sihat adalah di luar skop artikel ini, tetapi terdapat banyak
sumber yang ada. Jika anda boleh meningkatkan Koi sihat, bagaimanapun, mereka
akan mencapai kematangan seksual seawal umur tiga tahun. Kadang-kadang mereka
tidak akan mula pembiakan sehingga mereka hampir empat. Ia lebih bergantung
kepada kadar pertumbuhan fizikal mereka daripada umur. Seorang wanita yang
hamil akan menjadi agak mudah untuk notis di kalangan Koi lain. Mereka akan,
sudah tentu, kelihatan lebih besar, kebanyakannya di bahagian abdomen.
Kehamilan, bagaimanapun, tidak disamakan dengan kesuburan di dunia ikan.
Telur-telur mesti disenyawakan oleh lelaki, dan menentukan apabila lelaki sudah
bersedia untuk membiak tidak semudah.
Faktor seterusnya yang
paling penting adalah persediaan pembiakan yang sesuai. Secara umumnya ia
adalah lebih baik untuk menjalankan pembiakan Koi dalam persekitaran terkawal,
berasingan daripada Koi lain bahawa anda mungkin mempunyai. Sejak parameter air
yang paling sesuai untuk menggalakkan pembiakan agak tertekan Koi, ia adalah
yang terbaik untuk tidak meletakkan seluruh kawanan di bawah jenis ini
ketegangan yang tidak perlu. Juga, apabila menjaga pasangan pembiakan yang
berasingan dari seluruh kawanan, lebih baik anda boleh menentukan jenis Koi
anda akan menghasilkan jika anda cuba untuk menyeberangi baka. Tambahan pula,
anda akan mempunyai lebih banyak kawalan ke atas nasib telur, yang akan
meningkatkan kemandirian keseluruhan bayi Koi anda.
Persediaan yang ideal
akan mempunyai banyak ruang untuk ikan kedua-duanya. Pendapat pakar berbeza,
tetapi suhu perlu tempat sekitar 2-5 ° C lebih tinggi. Sentiasa ingat untuk
memberi wanita kawasan untuk meletakkan telur; mereka akan memerlukan sesuatu
untuk melampirkan kepada. Bahan tumbuhan cenderung untuk bekerja yang terbaik,
tetapi penternak walaupun berpengalaman telah dikenali untuk menggunakan
penyelesaian yang mudah sebagai ketua lap untuk menjimatkan kos.
Sentiasa pastikan
telur berasingan dari seluruh kawanan. Jika dibiarkan terbuka kepada Koi
dewasa, mereka mungkin akan dimakan. Selain itu, ia adalah terbaik jika
terdapat beberapa kawasan "swasta" dalam kandang pembiakan, pada
dasarnya apa-apa yang memberi kesan sarang. Sekali lagi, beberapa perkara
tumbuhan atau ikan jaring akan bekerja dengan baik untuk kesan ini.
Koi secara semulajadi
akan membiak pada musim bunga. Mereka boleh rasa masa tahun melalui perubahan
dalam suhu air. Ia akan dianggap amat sukar untuk mensimulasikan ini, jadi ia
adalah yang terbaik untuk membolehkan ini berlaku secara semula jadi. Jika
pasangan itu akan membiak, mereka kemungkinan besar akan melakukannya pada
waktu pagi. Semua syarat yang mesti tepat. Jika mereka tidak membiak, cuba
menyesuaikan suhu air, ia mungkin terlalu sejuk atau terlalu panas. Pastikan
mereka baik diberi makan. Anda boleh terus mencuba, tetapi ia hanya disyorkan
untuk menyimpan Koi dalam kandang pembiakan selama beberapa hari pada satu
masa. Mereka mungkin binasa jika terdedah kepada suhu yang tinggi untuk jangka
masa yang terlalu lama.
Telur, jika
disenyawakan, akan menetas dalam masa 7-10 hari selepas bertelur. Walaupun ia
telah berkata bahawa Koi akan meletakkan beribu-ribu telur pada satu masa,
tidak menaikkan jangkaan anda bahawa setiap satu akan bertahan. Tidak semua
telur akan membuat dan anda tidak harus mengharapkan beribu-ribu Koi sedikit
berenang di sekitar untuk membuat wang anda. Pastikan bahawa anda menetapkan
standard anda lebih rendah dan tidak asas bajet anda pada harapan beribu-ribu
anak-anak Koi dalam setiap kelompok dua Koi matang.
menarik..saya mmg berhajat untuk bela ikan koi
BalasPadamTQ. Banyak informasi berguna.
BalasPadamMaaf... ada sesiapa berminat utk beli ikan japanese koi. saya nak jual dlm 30 ekor size 50-65 cm boleh call/watsapp 0125118010
BalasPadamTerima kasih dgn info yg baik
BalasPadamtq.banyak info yang bagus dan senang difahami
BalasPadamKalau ade nak jual japenese koi sila whtsup saya
BalasPadamWww.wasap.my/60132014788
boleh saya tahu dari mana tuan dapat sumber menulis ini?
BalasPadam