ADS

Selasa, 6 November 2012

Panduan Menanam Cili

PENYEDIAAN TANAH

Di Ladang 

Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm ( 6-19 inci). Sediakan batas berukuran 1.2m (4 kaki) lebar dan 22 hingga 30 cm (9-12 inci) tinggi. Panjang batas mengikut keadaan kawasan. Jarak antara batas ialah 45 cm (1.5 kaki). Gaulkan tahi ayam reput sebanyak 25kg bagi 50 meter persegi (500 kaki persegi) kawasan.

Dalam Pasu atau Bekas

Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau
kompos dan 1 bahagian pasir. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu.

Nota: Digalakkan menggunakan baja organik bukan berasaskan najis haiwan untuk penanaman cili.

MENYEDIA ANAK BENIH

Bagi tanaman di ladang, sediakan kotak semaian berukuran 45 cm (18 inci) panjang, 22 cm (9 inci) lebar dan 10 cm(4 inci) tinggi. Isikan kotak semaian dengan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir. Semai 5g biji benih dalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah. Jarak tanaman ialah 5 cm (2 inci) antar baris dan 2 cm (1 inci) antara pokok.

Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari. Kotak semaian mesti dilindungi daripada cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan. Ubah anak benih ke ladang 3 hingga 4 minggu selepas disemai. Sebelum diubah ke ladang.

Dedahkan anak benih kepada cahaya matahari selama 3 hingga 4 hari untuk mengeraskannya.
PENANAMAN

Di Ladang 

Anak benih boleh terus diubah ke batas. Sebelum mencabut, basahkan kotak semaian supaya anak
benih senang di gali. Gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas. Jarak tanaman ialah 90 cm (36 inci) antara pokok dan 150 cm (60 inci) antara baris.

Dalam Pasu atau Bekas 

Semai terus 3 atau 4 biji benih kedalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm. Tinggalkan hanya
sepokok setiap pasu selepas 2 minggu ditanam.

PENJAGAAN

Menyiram 

Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan.

Membaja

DiLadang – Tabur baja NPK Blue Special (12:12:17:2) di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10g sepokok setiap 2 minggu.

Dalam Pasu atau Bekas – Tabur sebanyak 1 sudu the atau 5 g baja NPK Blue Special (12:12:17:2) sepasu di kelliling pokok setiap minggu.

SUNGKUPAN

Di Ladang - Gunakan rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan. Selalunya sungkupan plastik digunakan di ladang.

Dalam Pasu atau Bekas – Gunakan rumput-rumput kering atau sabut kelapa.

MERUMPUT

Bersihkan batas atau pasu daripada rumpai dengan mencabut, menggunakan cangkul atau tajak.

KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT

Bintik Daun – Sembur racum kulat Benomyl

Antraknos Buah – Sembur racun kulat seperti mancozeb

Kutu Daun – Sembur racun serangga chlorphyrifos atau Imidachloprid

Hamama Merah – Sembur racun seperti dicofol atau malathion

Kerekot Daun dan Mozek Daun – a) Penyakit ini disebar oleh kutu daun.Oleh itu kawalan kutu daun adalah penting.  b) Buang dan bakar pokok yang berpenyakit

Layu Pokok (Layu Bakteria) – Tiada kawalan kimia yang berkesan. Buang dan bakar pokok yang berpenyakit.

Tentukan saliran tanah yang baik.

PENUAIAN

Di Ladang – Cili boleh dipetik selepas 8 minggu dubah ke ladang. Pungutan dibuat setiap 3 atau 4 hari. Anggaran hasil dari kawasan 50 m (500 kaki) persegi ialah 100 – 200 kg.

a) Cili Hijau – Anggaran harga antara RM4 – RM6 sekilo
b) Cili Merah – Anggaran harga antar RM5 – RM8 sekilo.

Dalam Pasu atau Bekas – Cili boleh di petik selepas 12 minggu ditanam. Anggaran hasil ialah 6 hingga 10kg sepokok.

Panduan Menanam Cili ApiPENYEDIAAN TANAH

Di Ladang

Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm ( 6-19 inci). Sediakan batas berukuran 1.2m (4  kaki) lebar dan 22 hingga 30 cm (9-12 inci) tinggi. Panjang batas mengikut keadaan kawasan. Jarak antara batas ialah 45 cm (1.5 kaki). Gaulkan tahi ayam reput sebanyak 25kg bagi 50 meter persegi (500 kaki persegi) kawasan.

Dalam Pasu atau Bekas

Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan
pasu.

Nota: Digalakkan menggunakan baja organik bukan berasaskan najis haiwan untuk penanaman cili.


MENYEDIA ANAK BENIH

Bagi tanaman di ladang, sediakan kotak semaian berukuran 45 cm (18 inci) panjang, 22 cm (9 inci) lebar dan 10 cm(4  inci) tinggi. Isikan kotak semaian dengan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir. Semai 5g biji benih dalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah. Jarak tanaman ialah 5 cm (2 inci) antara baris dan 2 cm (1 inci) antara pokok. Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari. Kotak semaian mesti dilindungi daripada cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan. Ubah anak benih ke ladang 6 minggu selepas disemai. Sebelum diubah ke ladang. Dedahkan anak benih kepada cahaya matahari selama 3 hingga 4 hari untuk mengeraskannya.

PENANAMAN

Di Ladang 

Anak benih yang berumur 6 minggu boleh terus diubah ke batas. Sebelum mencabut, basahkan kotak
semaian supaya anak benih senang di gali. Gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas. Jarak tanaman ialah 90 cm (36 inci) antara pokok dan 150 cm (60 inci) antara baris.

Dalam Pasu atau Bekas 

Semai terus 3 atau 4 biji benih kedalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm. Tinggalkan hanya sepokok setiap pasu selepas 2 minggu ditanam.

PENJAGAAN

Menyiram

Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan.

Membaja

DiLadang – Tabur baja NPK Blue Special (12:12:17:2) di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10g sepokok setiap 2 minggu.

Dalam Pasu atau Bekas – Tabur sebanyak 1 sudu the atau 5 g baja NPK Blue Special (12:12:17:2) sepasu di kelliling pokok setiap minggu.

MENYEDIA SOKONGAN

Sokong anak pokok dengan pancang kayu untuk mengelakkan pokok tumbang.

SUNGKUPAN

Di Ladang - Gunakan rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan. Selalunya sungkupan plastik digunakan di ladang.

Dalam Pasu atau Bekas – Gunakan rumput-rumput kering atau sabut kelapa.

MERUMPUT

Bersihkan batas atau pasu daripada rumpai dengan mencabut, menggunakan cangkul atau tajak. Bagi tanaman pasu cabut rumpai untuk mengawalnya.

PENUAIAN

Cili boleh dipetik selepas 3-4 bulan selepas ditanam. Satu pokok boleh mengeluarkan sebanyak 5000 gm untuk tempoh selama 8-9 bulan.

KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT

Bintik Daun - Sembur racum kulat Benomyl

Antraknos Buah - Sembur racun kulat seperti mancozeb

Kutu Daun - Sembur racun serangga chlorphyrifos atau Imidachloprid

Hamama Merah - Sembur racun seperti dicofol atau malathion


Kerekot Daun dan Mozek Daun

a) Penyakit ini disebar oleh kutu daun.Oleh itu kawalan kutu daun adalah
penting.
b) Buang dan bakar pokok yang berpenyakit


Layu Pokok (Layu Bakteria) - Tiada kawalan kimia yang berkesan. Buang dan bakar pokok yang berpenyakit.  Tentukan saliran tanah yang baik.

Panduan Menanam Kangkung
PENYEDIAAN TANAH

Tanah perlu dibajak dan digembur dua kali sedalam 15-20 cm. Kemudian batas yang berukuran 1.2 m lebar, 7.5 m panjang dan 20-30 cm tinggi disediakan. Alur dibuat merintangi batas denagn jarak 20cm dan sedalam 3cm untuk menabur benih.

MENANAM

Biji benih kangkung boleh ditanam terus ke atas batas. Sebanyak 46 g biji benig sebatas (30 kg biji benih sehektar) ditabur jarang-jarang ke dalam alur-alur. Selepas 10 – 14 hari, penjarangan dibuat mengikut ukuran yang di syorkan, iaitu 20 cm antara baris (alur) dan 10 cm antara pokok.

PEMBAJAAN

Bagi tanah mineral, baja organan digaulkan ke dalam batas untuk menentukan kesuburan pokok. Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut:

3 3 minggu NPK 15:15:15 0.5 kg 0.25 tan
2 2 minggu NPK 15:15:15 0.4 kg 0.25 tan
1 Sebelum menanam Baja Organan 6 kg 4 tan

Pusingan Masa Jenis Baja Kadar/Batas (7.5m x 1.2m) Kadar/ha

PENGAIRAN

Kangkung memerlukan air yang banyak untuk tumbesarannya. Penyiraman air dua kali sehari dalam musim panas, secara manual atau sistem pengairan renjis adalah disyorkan.

KAWALAN RUMPAI

Kawalan rumpai dilakukan secara manual dengan kadar dua kali sepanjang umur pokok. Racun glufosinate ammonium boleh digunakan di keliling batas dan parit.

KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT

Kangkung jarang diserang oleh serangga. Penyakit utama yang menyerang adalah:-
Karat Putih (Albugo pomoeae aquaticae) – Amalkan tanaman giliran. Sembur racun mancozeb.

PENGUTIPAN HASIL

Kangkung boleh dipungut hasilnya 30 hari selepas ditanam. Pokok dicabut bersama akar dan dibasuh dalam air. Pengeluaran hasil adalah di antara 10-15 tan/ha. Purata hasil dianggarkan sebanyak 12 tan/ha.

KAWALAN PENYAKIT DAN SERANGGA

Untuk kawalan ulat pengorek buah sembur jika perlu dengan racun serangga seperti carbaryl, 0.1 % bahan aktif. Untuk kawalan bintik berpusar, sembur dengan mancozeb, 0.1 % b.a.

PENUAIAN

Di Ladang

Pungutan hasil pertama ialah pada 6 minggu selepas menanam. Kutip kacang sebelum biji terbunjul. Kutip 2 hari sekali dalam masa 6 minggu. Hasil dianggarkan sebanyak 100 hingga 175 kg bagi 100 meter persegi.

Dengan harga purata antara RM 4 – RM 6 /kg

Dalam Pasu dan Bekas

Anggaran hasil ialah 0.5 kg sepokok.

Panduan Menanam Pandan


PENGENALAN

Pandan atau nama botani Pandarus adorus adalah sejenis tanaman berperdu dan tumbuh tegak keatas. Daun tebal, sedikit lebar, panjang meruncing dan tajam dihujung. Warnanya hijau tua dipangkal dan hijau muda dihujung. Sejenis tumbuhan yang sejuk, daunnya berbau wangi sesuai dijadikan perasa makanan, pewarna dan pewangi. Khasiat daun yang ditumbuk dan diambil airnya bileh dipupur ke rambut dan rambut akan menjadi bersih, lebat dan menyejukkan kepala.

PENANAMAN

Penyediaan Tanah

Pokok ini boleh membiak melalui akar dan anak pokok. Sediakan lunag berukuran 25 cm x 25 cm x 25 cm. Campurkan tanah bersama 100 g baja CIRP. Tanam anak sulur pandan ke dalam lubang dan padatkan tanah di keliling anak pokok.

Sekiranya menanam di dalam pasu, gunakan campuran yang mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm dari permukaan pasu. Gali lubang sebesar saiz polibeg dan tanam anak sulur ke dalam lubangdan padatkan tanah keliling pokok.

PENJAGAAN

Siram anak pokok pagi dan petang. Cabut dan buang rumpai yang tumbuh di keliling pokok. Elakkan penggunaan racun rumput. Tabur baja NPK (21:21:21) sebanyak 5 g sepokok bagi tanaman dalam pasu dan 10 g sepokok bagi tanaman di atas tanah.

Tiada perosak dan penyakit serius menyerang pokok pandan.

Daun boleh dipetik selepas 12 bulan di tanam.