ADS

Ahad, 7 Disember 2014

Tanaman herba Untuk Lelaki Supaya Kuat Dan Tahan Lama

Untuk menambah daya hidup lelaki, ada pelbagai tanaman herba yang boleh dimakan. Apa sajakah? Berikut di antaranya:
ginseng
l. Ekstrak ginseng
Ginseng merupakan tumbuhan dengan khasiat meningkatkan stamina tubuh, prestasi fizikal, meningkatkan ghairah seksual, memperbaiki aliran darah, dan menunda proses penuaan dan penurunan fungsi rangkaian atau organ.
2. Ekstrak damiana Damiana (Turnera aphrodisiaca) berkhasiat dalam meningkatkan stamina kaum lelaki merupakan tumbuhan belukar kecil dengan daun beraroma khas. Tanaman ini digunakan sebagai afrodisiak (bahan-bahan yang digunakan untuk merangsang daya seksual), antidepresi, tonikum, dan diuretik.
3. Ekstrak yohimbe
Ekstrak yohimbe merupakan alkaloid yang berasal dari tanaman Pausinystalia yohimbe, dan bermanfaat untuk meningkatkan stamina lelaki. Kesannya melebarkan pembuluh darah, meningkatkan aliran darah, khususnya di rangkaian erektil.
4. Muira puama
Muira puama (Ptychopetalum olacoides) merupakan tumbuhan belukar dari Brazil yang digunakan sebagai afrodisiak dan perangsang sistem saraf.
5. Ginseng Siberia
Ginseng Siberia (Eleutherococcus senticosus) digunakan untuk meningkatkan stamina dan meningkatkan daya tahan terhadap stres.
6. Arginine
Arginin merupakan asid amino yang berfungsi meningkatkan aliran darah melalui pembentukan nitrik oksida yang merelaksasikan saluran darah.
7. Halia
Halia (Zingiber officinale Rosc) merupakan tumbuhan semusim yang banyak ditemui di Malaysia dan nusantara amnya dan belahan dunia lain. Halia mengandungi minyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer, zingiberin, zingiberol, gigerol, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan protein. Di balik rasanya yang pedas, halia mempunyai khasiat merangsang pelepasan hormon adrenalin, melebarkan pembuluh darah dan mempercepatkan aliran darah. Halia juga mengandungi antioksidan yang membantu meneutralkan kesan merosakkan yang disebabkan radikal bebas didalam tubuh.

10 TANAMAN HERBAL TERBAIK UNTUK OBAT KUAT

tanaman herba untuk ubat kuat

Kehidupan yang indah dan harmoni setiap pasangan boleh dibina dengan hubungan seksual yang intim dan berkualiti.Permasalahan seksual boleh menyebabkan keharmonian terganggu seperti: gangguan seksual seperti ejakulasi awal , mati pucuk dan kekurangan ghairah yang umumnya disebabkan oleh stres dan cemas atau kurangnya sukan dan bertambah usia.
Gangguan tersebut boleh diatasi dengan pola hidup yang teratur serta dengan mengambil makanan tambahan herba semula jadi. Khasiat dari tumbuhan herba ini sudah terkena sejak dulu sebagai ubat kuat sehingga banyak digunakan dalam pelbagai makanan tambahan penambah ghairah di dunia.Walaupun menurut doktor tidak ada makanan tambahan herba yang mampu menyembuhkan tetapi tanaman herba semulajadi ini disyorkan untuk membantu dan mengurangkan gangguang seksual tersebut. 
Ini dia 10 tanaman herba yang baik sebagai ubat kuat untuk membantu mengatasi gangguan seksual:
1. Ginseng
Tanaman ini mampu mempengaruhi sistem dopamin, iaitu sistem kompleks dari otak yang dipercayai oleh para penyelidik mampu mencetuskan keghairahan seks. Selain itu dapat  memperlancar aliran darah juga menambah stamina bagi lelaki serta membantu wanita meningkatkan ghairah dan orgasme.  Dalam sebuah kajian, lebih dari separuh lelaki dan wanita yang menggunakan Ginseng mengalami peningkatan mood saat bercinta.Ginseng sangat selamat untuk digunakan kecuali pada wanita hamil atau menyusui.
2. L-Arganine
Berupa asam amino yang boleh didapati pada makanan kaya protein seperti kacang, daging, susu dan beberapa jenis sayur-sayuran sehingga sering kali digunakan sebagai makanan tambahan bagi pembentukan otot . Tidak hanya itu  L-Arganine menurut kajian digunakan juga sebagai pengganti ubat kuat kerana kemampuannya meningkatkan aliran darah disekitar organ intim lelaki. Hal ini memberikan kesan langsung pada kesihatan organ intim lelaki serta menjadikan ereksi lebih kuat dan tahan lama. 
3. Kava
Kava herbsMerupakan jenis tumbuhan berdaun lebar yang berasal dari Pasifik Selatan dan telah digunakan sebagai ubat kuat tradisional sejak lama. Setelah dilakukan penelitian dan didokumentasikan, Kava mempunyai kemampuan untuk menenangkan saraf dan mengurangkan tekanan baik pada lelaki mahupun wanita. Untuk itulah Kava digunakan sebagai tanaman herba yang boleh membantu masalah seksual kerana masalah mental yang disebabkan oleh diri sendiri.
4. Horny Goat Weed
Telah digunakan oleh para pengamal lebih dari 2000 tahun,  Horny Goat Weed adalah tanaman yang tumbuh di dataran tinggi. Tanaman herba ini merupakan ubat kuat tradisional di China selama berabad-abad kerana khasiatnya yang mampu mengembalikan ghairah seksual, meningkatkan fungsi erektil, menambah stamina dan mengurangkan gejala-gejala menopause. S aat ini Horny Goat Weed menjadi sangat pepuler di seluruh dunia sebagai ubat kuat dipercayai kualiti dan khasiatnya serta tidak ada kesan sampingan.
5. Yohimbe
Tanaman herba lain yang digunakan sebagai ubat kuat lelaki adalah Yohimbe. Berasal dari pohon cemara asli Afrika Barat, kulit Yohimbe secara tradisional telah digunakan untuk meningkatkan ghairah seksual dan disfungsi erektil bahkan digunakan pula untuk merawat demam dan batuk. Berdasarkan kajian, tanaman herba ini mampu mengatasi mati pucuk lelaki kerana bekerja seperti ubat kuat atau viagra. Kehebatan lain adalah Yohimbe tidak menimbulkan kesan sampingan seperti jantung berdebar-debar, pusing, mapun selsema.
6. Muira Puama
Muira Puama merupakan tanaman herba yang b erasal dari hutan hujan di Peru. Telah  terbukti berkesan dalam meningkatkan ghairah seksual maka tanaman herba ini sering digelar sebagai "Dadah Kuat dari Amazon". Selain itu juga mampu mempercepatkan proses pencernaan dan menambah stamina. Berdasarkan kajian UCLA, penggunaan Muira Puama menunjukkan peningkatan ketara dalam fungsi erektil dan Gairan seksual.
7. Ginkgo
Sekarang kajian mengenai Gingko Biloba semakin marak bukan lagi untuk meningkatkan memori melainkan untuk seksualiti.  Kajian tentang penggunaan Gingko Biloba pada disfungsi atau masalah seksual yang disebabkan oleh antidpresan telah terbukti 84% berkesan, sehingga menjadi tambahan laris di Amerika Syarikat dan Eropah. Tanaman herba ini memberikan manfaat melancarkan aliran darah dan mengatasi mati pucuk pada lelaki dan meningkatkan ghairah pada wanita.
8. Pasak Bumi
Sudah tidak asing lagi bahawa Tongkat Ali atau Tongkat Ali terkenal membantu masalah seksualiti pada lelaki. Tumbuh di pedalaman Kalimantan, Indonesia yang secara tradisional digunakan oleh masyarakat Dayak.Menurut kajian, Tongkat Ali mengandungi ethanolic yang mampu jumlah hormon testosteron dan tidak hanya itu kompaun didalamnya berperanan sebagai antleukemia dan meningkatkan kekebalan tubuh bagi pesakit HIV.
9. Purwoceng
Purwoceng atau dalam bahasa latin disebut Pimpinella alpina berupa tanaman ubat tradisional yang dulu sering digunakan sebagai ubat kuat oleh para raja dan kalangan bangsawan di Jawa. Seluruh bahagian tanaman ini baik akar, batang atau daun terbukti mempunyai manfaat sebagi ubat kuat, mampu meningkatkan kadar hormon testosteron, ghairah seksual serta melancarkan peredaran darah dan menguatkan daya tahan tubuh. 
10. Piperis Folium
Satu lagi tanaman herba yang diketahui mampu mengatasi disfungsi erektil iaitu Piperis Folium atau Sirih. Awalnya Sirih, tanaman yang tumbuh di benua Asia ini lebih terkenal sebagai antiseptik untuk mengatasi masalah kesihatan dan kecantikan pada wanita khususnya Indonesia. Tapi ternyata rawatan tradisional di India telah menggunakan sirih untuk meningkatkan ghairah seksual serta sebagai pemanasan.
Walaupun 10 tanaman herba tersebut dapat digunakan dengan selamat sebagai ubat kuat bagi lelaki, namun dianjurkan untuk menggunakan tanaman tersebut berdasarkan cadangan penggunaan mengikut doktor atau yang tertera pada bungkusan makanan tambahan.