ADS

Khamis, 8 November 2012

Ternakan Ikan Koi





PENGENALAN

Ikan Koi termasuk dalam golongan ikan carp (karper). Harga ikan Koi sebenarnya ditentukan berdasarkan bentuk badan dan kualiti paparan warna.

Ikan koi mula popular semasa pada zaman dinasti Chin tahun 265 dan 316 Masihi. Ini kerana ikan Koi mempunyai keunikkannya yang tersendiri terutama  pada keindahan warna dan tingkah la kunya yang memikat peminat-peminat ikan koi seperti yang kita ketahui hingga sekarang.

Di Jepun pada 200 tahun yang lalu di pergunungan Niigata telah didayamajukan oleh para petani Yamakoshi.

Popularitinya  yang dilakukan bertahun-tahun menghasilkan garis keturunan yang menjadi standard kadar koi.

Pengembangan pesat ikan koi telah menimbulkan  beberapa jenis golongan identiti dan kini telah tersebar ke seluruh dunia.

Koi datang dalam pelbagai warna dan corak yang berbeza, warna yang lebih biasa adalah putih, hitam, merah, kuning, biru, dan krim.





JENIS

Persatuan Ikan Koi Jepun telah menggolongkan kepada 13 jenis yang lain, antaranya Bekko, Utsurinomo, Asagi-Shusui, Goromo, Kawarimono, Ogon dan Hikari-moyomono. Sedangkan 5 golongan utama iaitu Kohaku, Sanke, Showa, Hirarinuji dan Kawarigoi.

Taksonomi koi adalah sebagai berikut:

·         Philum: Chordata
·         Kelas: Actinopterygii
·         Ordo: Cyprinoformes
·         Famili: Cyprinidae
·         Genus: Cyprinus
·         Spesies: Carpio

NILAI

Nilai Ikan koi bergantung dari ukuran, bentuk dan keseimbangan pola dan intensiti warna kulit. Koi terbaik adalah yang mempunyai intensiti, keseimbangan dan kejernihan warna terbaik.

Jika hendak membeli koi kecil sebaiknya dipilih yang mempunyai kepala yang besar. Biasanya akan tumbuh menjadi ikan dengan tubuh yang besar. Bentuk yang paling baik adalah seperti "torpedo".

SPEKSIFIKASI TERNAKAN

Untuk menternak Ikan Koi hendaklah berpandukan beberapa kriteria:

·         Ikan koi secara semulajadi hidup di air deras  dan memerlukan air jernih yang mempunyai kadar oksigen tinggi.

·         Pemeliharaan ikan koi yang terbaik adalah didalam kolam sehingga mudah mendapatkan makanan yang semulajadi dan sinar matahari yang mencukupi untuk merangsang pewarnaan tubuh.

·         Kolam yang sebahagiannya  dibawah sinar matahari. Jika mendapat sinar matahari yang terlalu banyak juga akan  menyebabkan suhu air kolam meningkat dan air kolam menjadi keruh akibat blooming fitoplankton. Penternak perlu mengadakan pilihan kelas kolam yang dikehendaki oleh ikan koi.

·         Ikan Koi yang bersaiz kecil boleh juga diletakkan di akuarium, walaubagaimanapun ini tidak boleh menjadi habitat kekal.

·         Diunjurkan koi dipelihara dalam sesuatu kelompok, dengan demikian ikan koi akan belajar untuk tidak mengganggu ikan yang bersaiz sama, tetapi memakan ikan yang lebih kecil. Koi suka menggali dasar kolam sehingga menyebabkan akar tanaman rosak.





KUALITI AIR

Air merupakan media untuk kehidupan ikan koi dan perlu diberi perhatian mengenai kualiti air untuk menyokong perkembangan koi secara optimum, panduan berikut hendaklah dititikberatkan:

·         Suhu air berkisar 24-26oC

·         PH 7,2-7,4 (Biasa)

·         Oksigen sekurang-kurangnya 3-5 ppm,

·         CO2 max 10 ppm,

·         Nitrit max 0,2.

Air yang digunakan harus bebas klorin atau sudah ditapis dan hendaklah diendapkan 24 jam.

Air yang digunakan untuk pemijahan dan penetasan telur sebaiknya mempunyai kandungan oksigen dan suhu yang stabil.

Untuk menjamin kewujudan oksigen dapat digunakan hendaklah menggunakan alat pengudaraan. Sedangkan suhu pada tab pemijahan diusahakan sama dengan suhu air kolam dengan tahap perbezaan (naik turun) kurang dari 5oC.

PEMAKANAN

Ikan Koi dalah sejenis spesis bottom feeder (pemakan di dasar) dan omnivora (pemakan segala). Meskiun demikian ia biasa makan apa saja yang boleh dimakan, seperti pucuk daun atau memburu cacing di dasar sungai atau kolam.

Pemakanan dari bentuk butiran pellet untuk pembesaran koi boleh diberikan. Dimana pellet diproses menggunakan sumber protein utama dari formulasi kombinasi antara bahan-bahan seperti dari tepung soya, tepung jagung, tepung gandum, tepung daun  dan lain-lain sumber dari bahan haiwan seperti; tepung ikan, tepung kepala udang, tepung cumi, kekerangan dan sebagainya serta multivitamin dan mineral seperti Ca , Mg, Zn, Fe, Co sebagai pelengkap makanan.

Pemakanan yang  berunsurkan paparan warna sebagai daya tarik ikan koi sendiri adalah digalakkan, yangmana banyak usaha telah dilakukan dengan menggunakan bahan makanan yang mengandung zat pigmen seperti karotin (warna jingga), rutin (kuning) dan astasantin (merah). Bahan-bahan tersebut terkandung dalam tubuh haiwan dan tumbuhan tertentu seperti lobak merah mengandung zat karotin; sedangkan ganggang, chlorella, kubis, cili hijau mengandungi rutin; spirulina, ketam, udang mengandung astasantin.

Para penternak pada masa sekarang ini tidak perlu lagi menyiapkan makanan sendiri kerana sudah tersedia di pasaran makanan koi yang sudah di formulasi sesuai dengan keperluan nutrisi dan zat untuk pembentukan warna ikan koi.

Pemakanan semula jadi atau makanan hidup seperti cacing darah, cacing tanah, daphnia, cacing tubifex sesuai diberikan pada benih koi (hingga berat 50 g / ekor) kerana lebih mudah dicerna oleh benih sesuai dengan keadaan sistem pencernaan, selain itu koi juga boleh memakan phitoplankton dalam kolam.

Jumlah pemakanan yang  diberikan berdasarkan jumlah ikan  dalam kolam dengan julat keperluan 3-5% per-hari, dengan kekerapan pemberian 2-3 kali per-hari hal ini juga disesuaikan dengan keadaan ikan dan media air penyelenggaraan.


WARNA IKAN KOI

Menurut pengalaman dan penyelidikan yang dilakukan bertahun – tahun lamanya, ditemukanlan bahan - bahan aktif yang boleh menambah atau membuat warna koi lebih cantik dan menawan.

Koi yang dipelihara di kolam Lumpur ternyata mempunyai kualiti warna yang lebih cantik dan menawan, berbanding dengan koi yang dipelihara di kolam tembok.


Ternyata ikan koi  yang memakan banyak alga yang terdapat tumbuh di Lumpur. Ganggang yang dimakan koi mengandung banyak zat karotena. Maka kalau penternak  ingin menambah warna ikan lebih cantik dan menawan hendaklah  memberi makan "krill", paprika, dan daun marigold, semuanya boleh anda campurkan dalam pemakanannya. Banyak makanan sumber karoten ini sudah dalam bentuk extract sehingga mudah dicampurkan dengan pellet atau roti.




KOLAM PEMBENIHAN


Sebelum pembenihan dilakukan perlu dibuat pemisahan dari kolam pemeliharan. Dengan mengadakan Kolam peembenihan yang khas yangmana harus mempunyai pintu kemasukan dan pintu pengeluaran air yang tersendiri.

Luas kolam pembenihan berbeza. Boleh menggunakan kolam hanya seluas 3 -6 m2 dengan kedalaman 0,5 m. Lokasi kolam hendaklah mengandungai sinar matahari yang mencukupi, tidak terlalu terdedah dan terlindung dari jangkauan kanak-kanak dan binatang kesayangan lain.

Untuk lebih sistematik, sediakan juga kolam penetasan telur dan rawatan benih. Kolam penetasan  boleh dibuat dalam bentuk  persegi panjang atau bulat. Kalau kolam berbentuk bulat, diameter antara 1,5-2 m.

Perlu juga diadakan kolam yang mempunyai persekitaran habitat ikan koi yang asal, dengan mengadakan pemakanan yang semulajadi untuk membekalkan pemakanan benih jika kuning telurnya telah habis. Kedalaman kolam sekitar 30 cm. Luas kolam antara 6-10 m2, cukup memadai.

Bagi yang mempunyai peruntukan dana yang mencukupi, dinding kolam boleh dilapis vinil iaitu bahan yang biasa untuk membuat tab fiberglass. Dengan lapisan vinil, kolam-kolam tersebut lebih terjamin kebersihannya dan kesan dari simen boleh dihilangkan.

Induk yang baik adalah yang mempunyai corak warna berbeza yang cerah simetris dengan bentuk tubuh seperti torpedo dengan berat badan sekurang-kurangnya 1 kg.

Kebanyakan penternak memilih untuk membeli koi berkualiti baik untuk calon induk dengan saiz 5-8 cm yang harganya murah untuk dibesarkan menjadi induk.

Secara semula jadi, cara melakukan pembenihan pada pra musim dan menjadi jenis kelamin yang matang, yangmana  dengan menaikkan suhu air. Induk jantan dan betina ditempatkan dalam bekas berasingan (untuk mengelakkan bertelur yang tidak diingini) dan tidak diberi makanan selama beberapa hari.



KAEDAH PEMBENIHAN

Ikan Koi dapat melakukan pembenihan secara semula jadi atau dengan  kaedah penyuntikan iaitu dengan rangsangan hormon yang disuntik pada tubuh induk betina untuk mempercepat proses persenyawaan. Penyuntikan Pituitary Gland (PG, nama dagang ovaprim) dengan dos 0,2 mg / kg berat ikan untuk satu kali penyuntikan.


Ovulasi akan terjadi 10 jam setelah penyuntikan. Sistem pembenihan pra-semulajadi yang lebih mudah kerana tanpa mencederakan ikan.

Bila keadaan ikan sukar melakukan pemijahan semulajadi sehingga perlu bantuan proses persenyawaan moden, maka perlu dilakukan icon telur dan sperma (stripping) yang merupakan pilihan terakhir.

Induk betina semasa dalam  pembenihan boleh menghasilkan 75,000 telur / kg berat badan. Perbandingan jumlah induk dalam proses pembenihan adalah 2 betina dan 1 jantan. Biasanya telur yang dikeluarkan oleh induk betina melekat pada substrat (injuk) yang akan disenyawakan oleh sperma jantan. Setelah telur menetas sebaiknya dipisahkan dari induk, dengan memindahkan induk dari bekas pemijahan atau sebaliknya telur yang diangkat dan dipindahkan ke dalam bekas penetasan.


Telur yang sudah disenyawakan akan menetas selepas 24-48 jam bergantung kepada suhu. Selama penetasan, kepadatan telur adalah 1 kg per 5 liter air. Larva yang baru menetas tidak memerlukan makanan selama 3-4 hari, kerana masih mempunyai beg kuning telur.

Menjelang kuning telur habis, perlu diberikan makanan  berupa naupli artemia atau makanan semulajadi lain yang bersaiz. Kemudian secara beransur-ansur dapat diberikan pemakanan buatan berupa butiran kering (pellet). Dalam 5 hari selepas itu 1 juta larva memerlukan 7 kg artemia, atau sekitar 0,5-2 kg per hari. Pada tahap ini larva ditebar pada kepadatan 20-40 larva / liter.

Untuk menghasilkan 1 juta Fingerling memerlukan sekitar 25kg telur artemia. Sintasan selama 9 hari adalah 50-80%. Ikan yang seberat 10 mg dapat dijual dengan RM10.00 seekor.


Larva yang berbentuk 0,25 g diberikan pakan buatan (butiran) kering dan boleh didederkan ke kolam sehingga saiz Fingerling (2 gram). Perbezaan pembenihan terbahagi kepada 2 tahap iaitu penbezaan selama 2 bulan pemeliharaan hingga larva mencapai saiz Fingerling (2-3 cm). Perbezaan kedua dilakukan dalam kolam yang diolah untuk menumbuhkan makanan semulajadi dan dilakukan pemilihan dan penjarangan (mengurangkan kepadatan). Penjarangan bertujuan untuk memberi ruang gerak yang cukup bagi ikan koi. Pemilihan bertujuan untuk mendapatkan ikan Koi berkualiti baik.


Waktu yang diperlukan dari telur hingga mencapai saiz Fingerling (2 gram) adalah 6-8 minggu dengan nilai sintasan (SR) 55%. Sedangkan untuk mencapai saiz 5-8 cm diperlukan waktu 4 bulan. Kualiti ikan koi (pola dan warna) bergantung dari tetuanya. Dari hasil pemilihan saiz Fingerling, yang afkir mencapai 25-50%. Dari 1 juta telur boleh dihasilkan 225.000-338.000 ekor Fingerling berkualiti baik (22-33%).




WARNA

High koi ditentukan oleh pola warna, kesesuaian jenis koi dan tahap warna. Pola warna yang terbaik dengan tahap warna yang terang antara warna menunjukkan kualiti yang baik.

Genotip menentukan jumlah dan jenis sel pigmen serta kromatofora. Kromatofora menghasilkan warna juga dipengaruhi otak ikan. Ikan pada bekas gelap cenderung berwarna gelap, begitu pula sebaliknya. Warna boleh berubah bila ikan mengalami tekanan (stres).

Biasanya ikan yang tumbuh lambat mempunyai warna yang lebih baik daripada ikan yang tumbuh cepat kerana pigmen boleh diubah dan digunakan untuk pertumbuhan tubuh. Seumur hidupnya, ikan koi dapat menyimpan dan menggunakan pigmen. Koi muda yang berwarna pucat apabila diberikan makanan berpigmen selama 6 minggu sebelum dipasarkan akan berwarna menarik. Intensitas warna bergantung dari jumlah pigmen dalam kromatofora. Pigmen boleh muncul dengan adanya karotenoid dalam makanan.

PRA PENUAIAN

Ikan Koi membesar sekitar 2 cm per bulan dan pada usia 60 tahun boleh mencapai panjang sehingga 1 m. Bila ikan Koi telah mencapai saiz pasaran iaitu 20 cm dapat dituai dan dilakukan pemilihan akhir, dengan memisah-misahkan jenis, saiz dan corak warna tubuhnya. Dari hasil pemilihan ini, Koi yang terpilih dibesarkan di dalam tab atau kolam simen sambil menunggu harga pasaran yang baik.

Dalam kolam yang terakhir sebelum dijual dipasaran, ikan sebenarnya dapat diperbaiki bentuknya, jika terlalu gemuk dibuat langsing atau yang terlalu kurus dibuat lebih gemuk.

Mustahak melalui kaedah penyelenggaraan kolam yangmana hendaklah  diusahakan tidak terlalu padat, akan lebih baik jika dalam tab dilengkapi alat pengudaraan sehingga kesegaran air terjamin dan dengan pemberian makanan yang baik dapat meningkatkan kualiti warna tubuh.

Seperti ikan yang paling, Koi kap bertelur bukannya melahirkan anak hidup. Malah, Koi dikenali untuk meletakkan beribu-ribu telur pada satu-satu masa. Proses ini mungkin berbunyi mudah dan menjanjikan jika anda sedang mempertimbangkan Koi pembiakan untuk suka-suka atau keuntungan, tetapi banyak faktor mesti tepat tepat untuk walaupun peratusan kecil telur ini untuk terus hidup begitu tidak mendapat harapan anda hanya lagi. Artikel ini akan menjelaskan proses pembiakan Koi.


Komponen pertama pembiakan Koi adalah sepasang Koi sihat, matang. Seni dan sains sebenar menaikkan Koi sihat adalah di luar skop artikel ini, tetapi terdapat banyak sumber yang ada. Jika anda boleh meningkatkan Koi sihat, bagaimanapun, mereka akan mencapai kematangan seksual seawal umur tiga tahun. Kadang-kadang mereka tidak akan mula pembiakan sehingga mereka hampir empat. Ia lebih bergantung kepada kadar pertumbuhan fizikal mereka daripada umur. Seorang wanita yang hamil akan menjadi agak mudah untuk notis di kalangan Koi lain. Mereka akan, sudah tentu, kelihatan lebih besar, kebanyakannya di bahagian abdomen. Kehamilan, bagaimanapun, tidak disamakan dengan kesuburan di dunia ikan. Telur-telur mesti disenyawakan oleh lelaki, dan menentukan apabila lelaki sudah bersedia untuk membiak tidak semudah.

Faktor seterusnya yang paling penting adalah persediaan pembiakan yang sesuai. Secara umumnya ia adalah lebih baik untuk menjalankan pembiakan Koi dalam persekitaran terkawal, berasingan daripada Koi lain bahawa anda mungkin mempunyai. Sejak parameter air yang paling sesuai untuk menggalakkan pembiakan agak tertekan Koi, ia adalah yang terbaik untuk tidak meletakkan seluruh kawanan di bawah jenis ini ketegangan yang tidak perlu. Juga, apabila menjaga pasangan pembiakan yang berasingan dari seluruh kawanan, lebih baik anda boleh menentukan jenis Koi anda akan menghasilkan jika anda cuba untuk menyeberangi baka. Tambahan pula, anda akan mempunyai lebih banyak kawalan ke atas nasib telur, yang akan meningkatkan kemandirian keseluruhan bayi Koi anda.

Persediaan yang ideal akan mempunyai banyak ruang untuk ikan kedua-duanya. Pendapat pakar berbeza, tetapi suhu perlu tempat sekitar 2-5 ° C lebih tinggi. Sentiasa ingat untuk memberi wanita kawasan untuk meletakkan telur; mereka akan memerlukan sesuatu untuk melampirkan kepada. Bahan tumbuhan cenderung untuk bekerja yang terbaik, tetapi penternak walaupun berpengalaman telah dikenali untuk menggunakan penyelesaian yang mudah sebagai ketua lap untuk menjimatkan kos.

Sentiasa pastikan telur berasingan dari seluruh kawanan. Jika dibiarkan terbuka kepada Koi dewasa, mereka mungkin akan dimakan. Selain itu, ia adalah terbaik jika terdapat beberapa kawasan "swasta" dalam kandang pembiakan, pada dasarnya apa-apa yang memberi kesan sarang. Sekali lagi, beberapa perkara tumbuhan atau ikan jaring akan bekerja dengan baik untuk kesan ini.

Koi secara semulajadi akan membiak pada musim bunga. Mereka boleh rasa masa tahun melalui perubahan dalam suhu air. Ia akan dianggap amat sukar untuk mensimulasikan ini, jadi ia adalah yang terbaik untuk membolehkan ini berlaku secara semula jadi. Jika pasangan itu akan membiak, mereka kemungkinan besar akan melakukannya pada waktu pagi. Semua syarat yang mesti tepat. Jika mereka tidak membiak, cuba menyesuaikan suhu air, ia mungkin terlalu sejuk atau terlalu panas. Pastikan mereka baik diberi makan. Anda boleh terus mencuba, tetapi ia hanya disyorkan untuk menyimpan Koi dalam kandang pembiakan selama beberapa hari pada satu masa. Mereka mungkin binasa jika terdedah kepada suhu yang tinggi untuk jangka masa yang terlalu lama.

Telur, jika disenyawakan, akan menetas dalam masa 7-10 hari selepas bertelur. Walaupun ia telah berkata bahawa Koi akan meletakkan beribu-ribu telur pada satu masa, tidak menaikkan jangkaan anda bahawa setiap satu akan bertahan. Tidak semua telur akan membuat dan anda tidak harus mengharapkan beribu-ribu Koi sedikit berenang di sekitar untuk membuat wang anda. Pastikan bahawa anda menetapkan standard anda lebih rendah dan tidak asas bajet anda pada harapan beribu-ribu anak-anak Koi dalam setiap kelompok dua Koi matang.