ADS

Ahad, 11 November 2012

Ternakan Ikan Hiasan






Pendahuluan

Industri ikan hiasan  menjadi satu kegiatan dan mampu memberi pendapatan lumayan kepada pengusaha-pengusaha. Industri ini semakin berkembang seiring dengan perkembangan ekonomi negara. 

Ikan hiasan merupakan antara satu industri yang sangat berpotensi tinggi untuk dimajukan.  Malahan masyarakat Malaysia merupakan antara penggemar ikan hiasan. 

Ketika ini ,  Malaysia telah menjadi antara negara pengeksport ikan hiasan penting ke banyak negara di dunia. Negeri di Malaysia yang banyak mengusahakanya ialah Pulau Pinang, Perak  dan Johor. 

Jenis Ikan Hiasan

Malaysia sangat berpotensi menjadi hub kepada ikan hiasan. Mempunyai hampir 250 spesies ikan air tawar.  1/3 daripadanya sangat berpotensi sebagai ikan hiasan.   Spesies yang popular sudah tentunya spesies eksotik.  

Antaranya Kelah yang sangat terkenal kerana kelicikan untuk dipancing dan dikenali sebagai raja sungai. Namun begitu spesies ikan air tawar tempatan sukar untuk dibiakkan. Namun berpotensi dimajukan. Antaranya:


Kebanyakkan ikan hiasan mempunyai  sisik nipis berlendir yang berfungsi sebagai pelindung daripada bakteria.  Kulit ikan mengandungi ‘chromatophoraes’ iaitu pigmen sel-sel yang memberi warna-warna tertentu kepada ikan.  Ciri-ciri istimewa ikan hiasan dilihat pada warna sisik, saiz, bentuk badan, sirip, cara dan tabiat makan , jantina dan gaya berenang.







Dari keluarga Cyprinidae  seperti  Barb, Seluang ( Rasbora ) dan Kap seperti Kelah dan Tengas.




Ikan kelah merupakan spesies ikan eksotik terkenal di Malaysia, mempunyai isi yang lembut dan sedap,sukar untuk dipancing serta hidup di habitat air yang bersih tanpa pencemaran. Sekarang menjadi ikan hiasan popular.  Mempunyai 19 spesies diseluruh dunia dan hanya 3 spesies di Malaysia.

Dari keluarga Anabantidae. Antara ikan yang popular sebagai ikan hiasan dari keluarga ini ialah Ikan Pelaga, Sepat dan Kaloi.





Ikan Pelaga, murah dan popular sebagai ikan hiasan, teringat zaman kanak-kanak dulu bawa bekas sauk dan balang ,cari ikan laga dan belut.

Dari keluarga Poecilliidae. Antara yang paling popular dari spesies ini termasuklah Ikan Guppy.Platy Molly dan SwordTail


Ikan Guppy merupakan antara ikan hiasan yang popular, dengan saiznya yang kecil tetapi mempunyai ekor yang kembang dengan pelbagai warna dan corak, gambar atas ialah molly guppy dan gambar di bwah ialah tuxedo guppy



SwordTail antara ikan hiasan paling banyak di kedai akuarium negara, harganya murah dan senang untuk dibela.

Dari keluarga Cyprinidae seperti Ikan Emas Dan Ikan Koiantara spesies yang sangat popular di Malaysia dan di seluruh dunia



Ikan Emas,masih mendahului senarai ikan hiasan di seluruh dunia, sangat popular kerana warna keemasannya, namun sekarang sudah terdapat ikan emas hitam





Dari keluarga Characidae ( Tetra ),antaranya ialah ikan Black Widow( macam labah-labah pulak ye), Black Neon, Serpae Kebanyakan ikan dari keluarga ini berasal dari Amerika,  namun dengan pantas membiak di Malaysia.

Black widow, ikan Tetra yang mampu membiak di dalam akuarium dengan mudah. Dari keluarga Cichlidae, antara Ikan popular ialah Ikan Angel,Discus dan Oscar




Ikan Angel,biasa lihat di kedai ikan, tetapi belum pernah cuba membelanya.Antara ikan yang cantik dibela di akuarium.Antara sifat terbaik ikan ini ialah sangat sayang akan anak-anaknya dan dikenali sebagai ikan 'parental care'

Discus ikan hiasan yang paling rumit jagaannya,namun jika anda ingin buka kedai ikan hiasan, ikan ini mesti ada,kerana harganya mahal,tetapi tinggi permintaannya.


Berasal dari Eropah,namun sudah banyak dibiakkan di Asia,memerlukan kualiti air serta makanan yang baik jika anda ingin membelanya.




Oscar memang laris dipasaran. Dari keluarga Osteoglossidae. Antara yang paling popular dan dikatakan antara ikan hiasan paling mahal di dalam kelasnya, iaitu Arowana atau Ikan Kelisa.namun ikan ini semakin pupus dari sungai di Malaysia. Biasanya berwarna Meraha, Eams dan Hijau. Memerlukan modal yang tinggi untuk membelanya kerana harganya yang sangat mahal bergantung kepada saiz, umur dan warna.Walaupun bermuka ganas,ikan ini semakin berkurangan kerana tangkapan yang beleluasa.




Ikan Hiasan dalam Akuarium Jenis Balang Kaca

Persenyawaan
  • Induk jantan jenis ‘polygamous’ iaitu mengawan dengan beberapa ekor  ikan betina.
  • Ikan jantan akan mengejar ikan betina dan memusingkan kedudukan badannya agar hujung ganopodium masuk ke dalam alat kelamin ikan betina,ketika ini sperma akan dimasukkan dan mempersenyawakan telur yang berada di rongga obarian (obarian cavity) dimana telur ini akan menetas.
  • Anak bergantung hidup pada `yolk sac´ sehingga masa kelahirannya.
  • Telur tersebut mengambil masa 30-40 hari sebelum di lahirkan.
  • Apabila dilahirkan anak-anak ikan ini sudah boleh berenang bebas dan memakan bahan makanan di dalam air.

Proses Pembiakan
  • Induk diletakkan didalam tangki dan diasing menggunakan bakul, tudung saji atau jaring.
  • Letakkan media seperti keladi bunting atau kiambang, untuk memberi perlindungan bagi anak yang baru lahir.
  • Tambahkan garam pada medium untuk merangsang pembiakan.






Panduan Menanam Halia






PENGENALAN

Halia atau nama botani Zingiber officinale Rsc. Ditanam sebagai tanaman tunggal atau selingan di tanah-tanah
mineral dan gambut.

JENIS-JENIS HALIA

  • Halia Bentong –Mempunyai rizom yang besar dan berisi bendalir (berlendir dan berair)
  • Halia Taiwan – Mempunyai jari-jari rizom yang besar penuh berisi, berlendir dan sederhana pedas.
  • Halia Indonesia – Mempunyai rizom yang panjang dan berwarna kuning muda.

PENANAMAN

Halia sesuai di tanam di pelbagai jenis tanah (termasuk tanah gambut) yang mempunyai saliran baik serta gembur dan peroi agar tidak menyekat pertumbuhan rizom. Halia hidup subur pada pH 5.5 hingga 6.5. Walaubagaimanapun ianya boleh juga di tanam di tanah gambut yang pHnya 3.8.

Halia memerlukan taburan hujan sebanyak 200 hingga 260 cm setahun dan ia juga perlu sedikit naungan.

PERSEDIAAN BAHAN TANAMAN

Halia di tanam daripada keratan rizom tua yang berumur lebih sembilan bulan. Rizom yang berpenyakit hendaklah dimusnahkan untuk mengelakkan merebaknya penyakit bakteria dan kulat halia.
Rizom-rizom disimpan di tempat teduh dan berangin selama dua hingga tiga minggu untuk percambahan tunas-tunas.

Kemudian rizom di kerat 5 cm panjang dan mempunyai sekurang-kurangnya dua mata tunas.
Anggaran 25-33 keratan boleh didapati dari 1 kg rizom.Keperluan bahan tanaman di anggarkan 1,500-2,000 kg rizom segar sehektar.

Rizom-rizom direndam selama lima minit dalam larutan Bordeaux (4:5:50). Selepas itu keringkan semalaman sebelum menanam.

Tujuan merendam dalam larutan tersebut ialah untuk mengurangkan penyakit layu.

PENYEDIAAN TANAH

Bajak dan gembur tanah sebelum menanam. Buatkan batas 30 cm tinggi dan 61 cm antara batas.

MENANAM DI LADANG

Sebaik-baiknya halia ditanam dalam bulan Februari dan Mac iaitu musim permulaan hujan. Ini membantu
percambahan rizom-rizom. Musim kemarau berikutnya pula mengurangkan berlakunya penyakit layu.
Petani-petani biasanya mengamalkan jarak tanaman 25-30 cm empat persegi di Bukit Tinggi dan 20 cm x 30 cm dua baris di Tanjung Sepat. Walaubagaimanapun jarak tanaman yang di syorkan ialan 60 cm dalam barisan. Jarak sebegini menggalakkan pembesaran rizom yang lebih subur dan memberi sejumlah 53,790 pokok sehektar.

Atur keratan-keratan rizom di atas batas. Gali lubang sedalam 15 cm dan letakkan rizom dengan ‘mata’ tunas menghala keatas. Kambus dan padatkan tanah. Beri naugan kepada pucuk-pucuk baru yang muncul dalam masa 2-4 minggu selepas menanam.

PEMBAJAAN

Tanah gambut – gunakan baja campuran yang mengandungi 73 kg N, 44 kg P2O5 dan 236 kg K2O sehektar.

Untuk tanah bukan organan di syor menggunakan baja campuran yang mengandungi 56 kg N, 67 kg P2O5, dan 112 kg K2O sehektar.

Baja di tabur secara selerak seminggu sebelum menanam dan dua bulan selepas menanam di tabur di keliling perdu.

MERUMPUT

Sekurang-kurangnya 1-3 pusingan merumput dibuat semasa membaiki batas-batas.

PENUAIAN

Halia dituai sebagai halia muda bila berumur 4 ½ - 5 bulan dan halia tua bila berumur 9 bulan selepas menanam.


Kelewatan menuai akan meninggikan kandungan serabut.

Khamis, 8 November 2012

Ternakan Ikan Koi





PENGENALAN

Ikan Koi termasuk dalam golongan ikan carp (karper). Harga ikan Koi sebenarnya ditentukan berdasarkan bentuk badan dan kualiti paparan warna.

Ikan koi mula popular semasa pada zaman dinasti Chin tahun 265 dan 316 Masihi. Ini kerana ikan Koi mempunyai keunikkannya yang tersendiri terutama  pada keindahan warna dan tingkah la kunya yang memikat peminat-peminat ikan koi seperti yang kita ketahui hingga sekarang.

Di Jepun pada 200 tahun yang lalu di pergunungan Niigata telah didayamajukan oleh para petani Yamakoshi.

Popularitinya  yang dilakukan bertahun-tahun menghasilkan garis keturunan yang menjadi standard kadar koi.

Pengembangan pesat ikan koi telah menimbulkan  beberapa jenis golongan identiti dan kini telah tersebar ke seluruh dunia.

Koi datang dalam pelbagai warna dan corak yang berbeza, warna yang lebih biasa adalah putih, hitam, merah, kuning, biru, dan krim.





JENIS

Persatuan Ikan Koi Jepun telah menggolongkan kepada 13 jenis yang lain, antaranya Bekko, Utsurinomo, Asagi-Shusui, Goromo, Kawarimono, Ogon dan Hikari-moyomono. Sedangkan 5 golongan utama iaitu Kohaku, Sanke, Showa, Hirarinuji dan Kawarigoi.

Taksonomi koi adalah sebagai berikut:

·         Philum: Chordata
·         Kelas: Actinopterygii
·         Ordo: Cyprinoformes
·         Famili: Cyprinidae
·         Genus: Cyprinus
·         Spesies: Carpio

NILAI

Nilai Ikan koi bergantung dari ukuran, bentuk dan keseimbangan pola dan intensiti warna kulit. Koi terbaik adalah yang mempunyai intensiti, keseimbangan dan kejernihan warna terbaik.

Jika hendak membeli koi kecil sebaiknya dipilih yang mempunyai kepala yang besar. Biasanya akan tumbuh menjadi ikan dengan tubuh yang besar. Bentuk yang paling baik adalah seperti "torpedo".

SPEKSIFIKASI TERNAKAN

Untuk menternak Ikan Koi hendaklah berpandukan beberapa kriteria:

·         Ikan koi secara semulajadi hidup di air deras  dan memerlukan air jernih yang mempunyai kadar oksigen tinggi.

·         Pemeliharaan ikan koi yang terbaik adalah didalam kolam sehingga mudah mendapatkan makanan yang semulajadi dan sinar matahari yang mencukupi untuk merangsang pewarnaan tubuh.

·         Kolam yang sebahagiannya  dibawah sinar matahari. Jika mendapat sinar matahari yang terlalu banyak juga akan  menyebabkan suhu air kolam meningkat dan air kolam menjadi keruh akibat blooming fitoplankton. Penternak perlu mengadakan pilihan kelas kolam yang dikehendaki oleh ikan koi.

·         Ikan Koi yang bersaiz kecil boleh juga diletakkan di akuarium, walaubagaimanapun ini tidak boleh menjadi habitat kekal.

·         Diunjurkan koi dipelihara dalam sesuatu kelompok, dengan demikian ikan koi akan belajar untuk tidak mengganggu ikan yang bersaiz sama, tetapi memakan ikan yang lebih kecil. Koi suka menggali dasar kolam sehingga menyebabkan akar tanaman rosak.





KUALITI AIR

Air merupakan media untuk kehidupan ikan koi dan perlu diberi perhatian mengenai kualiti air untuk menyokong perkembangan koi secara optimum, panduan berikut hendaklah dititikberatkan:

·         Suhu air berkisar 24-26oC

·         PH 7,2-7,4 (Biasa)

·         Oksigen sekurang-kurangnya 3-5 ppm,

·         CO2 max 10 ppm,

·         Nitrit max 0,2.

Air yang digunakan harus bebas klorin atau sudah ditapis dan hendaklah diendapkan 24 jam.

Air yang digunakan untuk pemijahan dan penetasan telur sebaiknya mempunyai kandungan oksigen dan suhu yang stabil.

Untuk menjamin kewujudan oksigen dapat digunakan hendaklah menggunakan alat pengudaraan. Sedangkan suhu pada tab pemijahan diusahakan sama dengan suhu air kolam dengan tahap perbezaan (naik turun) kurang dari 5oC.

PEMAKANAN

Ikan Koi dalah sejenis spesis bottom feeder (pemakan di dasar) dan omnivora (pemakan segala). Meskiun demikian ia biasa makan apa saja yang boleh dimakan, seperti pucuk daun atau memburu cacing di dasar sungai atau kolam.

Pemakanan dari bentuk butiran pellet untuk pembesaran koi boleh diberikan. Dimana pellet diproses menggunakan sumber protein utama dari formulasi kombinasi antara bahan-bahan seperti dari tepung soya, tepung jagung, tepung gandum, tepung daun  dan lain-lain sumber dari bahan haiwan seperti; tepung ikan, tepung kepala udang, tepung cumi, kekerangan dan sebagainya serta multivitamin dan mineral seperti Ca , Mg, Zn, Fe, Co sebagai pelengkap makanan.

Pemakanan yang  berunsurkan paparan warna sebagai daya tarik ikan koi sendiri adalah digalakkan, yangmana banyak usaha telah dilakukan dengan menggunakan bahan makanan yang mengandung zat pigmen seperti karotin (warna jingga), rutin (kuning) dan astasantin (merah). Bahan-bahan tersebut terkandung dalam tubuh haiwan dan tumbuhan tertentu seperti lobak merah mengandung zat karotin; sedangkan ganggang, chlorella, kubis, cili hijau mengandungi rutin; spirulina, ketam, udang mengandung astasantin.

Para penternak pada masa sekarang ini tidak perlu lagi menyiapkan makanan sendiri kerana sudah tersedia di pasaran makanan koi yang sudah di formulasi sesuai dengan keperluan nutrisi dan zat untuk pembentukan warna ikan koi.

Pemakanan semula jadi atau makanan hidup seperti cacing darah, cacing tanah, daphnia, cacing tubifex sesuai diberikan pada benih koi (hingga berat 50 g / ekor) kerana lebih mudah dicerna oleh benih sesuai dengan keadaan sistem pencernaan, selain itu koi juga boleh memakan phitoplankton dalam kolam.

Jumlah pemakanan yang  diberikan berdasarkan jumlah ikan  dalam kolam dengan julat keperluan 3-5% per-hari, dengan kekerapan pemberian 2-3 kali per-hari hal ini juga disesuaikan dengan keadaan ikan dan media air penyelenggaraan.


WARNA IKAN KOI

Menurut pengalaman dan penyelidikan yang dilakukan bertahun – tahun lamanya, ditemukanlan bahan - bahan aktif yang boleh menambah atau membuat warna koi lebih cantik dan menawan.

Koi yang dipelihara di kolam Lumpur ternyata mempunyai kualiti warna yang lebih cantik dan menawan, berbanding dengan koi yang dipelihara di kolam tembok.


Ternyata ikan koi  yang memakan banyak alga yang terdapat tumbuh di Lumpur. Ganggang yang dimakan koi mengandung banyak zat karotena. Maka kalau penternak  ingin menambah warna ikan lebih cantik dan menawan hendaklah  memberi makan "krill", paprika, dan daun marigold, semuanya boleh anda campurkan dalam pemakanannya. Banyak makanan sumber karoten ini sudah dalam bentuk extract sehingga mudah dicampurkan dengan pellet atau roti.




KOLAM PEMBENIHAN


Sebelum pembenihan dilakukan perlu dibuat pemisahan dari kolam pemeliharan. Dengan mengadakan Kolam peembenihan yang khas yangmana harus mempunyai pintu kemasukan dan pintu pengeluaran air yang tersendiri.

Luas kolam pembenihan berbeza. Boleh menggunakan kolam hanya seluas 3 -6 m2 dengan kedalaman 0,5 m. Lokasi kolam hendaklah mengandungai sinar matahari yang mencukupi, tidak terlalu terdedah dan terlindung dari jangkauan kanak-kanak dan binatang kesayangan lain.

Untuk lebih sistematik, sediakan juga kolam penetasan telur dan rawatan benih. Kolam penetasan  boleh dibuat dalam bentuk  persegi panjang atau bulat. Kalau kolam berbentuk bulat, diameter antara 1,5-2 m.

Perlu juga diadakan kolam yang mempunyai persekitaran habitat ikan koi yang asal, dengan mengadakan pemakanan yang semulajadi untuk membekalkan pemakanan benih jika kuning telurnya telah habis. Kedalaman kolam sekitar 30 cm. Luas kolam antara 6-10 m2, cukup memadai.

Bagi yang mempunyai peruntukan dana yang mencukupi, dinding kolam boleh dilapis vinil iaitu bahan yang biasa untuk membuat tab fiberglass. Dengan lapisan vinil, kolam-kolam tersebut lebih terjamin kebersihannya dan kesan dari simen boleh dihilangkan.

Induk yang baik adalah yang mempunyai corak warna berbeza yang cerah simetris dengan bentuk tubuh seperti torpedo dengan berat badan sekurang-kurangnya 1 kg.

Kebanyakan penternak memilih untuk membeli koi berkualiti baik untuk calon induk dengan saiz 5-8 cm yang harganya murah untuk dibesarkan menjadi induk.

Secara semula jadi, cara melakukan pembenihan pada pra musim dan menjadi jenis kelamin yang matang, yangmana  dengan menaikkan suhu air. Induk jantan dan betina ditempatkan dalam bekas berasingan (untuk mengelakkan bertelur yang tidak diingini) dan tidak diberi makanan selama beberapa hari.



KAEDAH PEMBENIHAN

Ikan Koi dapat melakukan pembenihan secara semula jadi atau dengan  kaedah penyuntikan iaitu dengan rangsangan hormon yang disuntik pada tubuh induk betina untuk mempercepat proses persenyawaan. Penyuntikan Pituitary Gland (PG, nama dagang ovaprim) dengan dos 0,2 mg / kg berat ikan untuk satu kali penyuntikan.


Ovulasi akan terjadi 10 jam setelah penyuntikan. Sistem pembenihan pra-semulajadi yang lebih mudah kerana tanpa mencederakan ikan.

Bila keadaan ikan sukar melakukan pemijahan semulajadi sehingga perlu bantuan proses persenyawaan moden, maka perlu dilakukan icon telur dan sperma (stripping) yang merupakan pilihan terakhir.

Induk betina semasa dalam  pembenihan boleh menghasilkan 75,000 telur / kg berat badan. Perbandingan jumlah induk dalam proses pembenihan adalah 2 betina dan 1 jantan. Biasanya telur yang dikeluarkan oleh induk betina melekat pada substrat (injuk) yang akan disenyawakan oleh sperma jantan. Setelah telur menetas sebaiknya dipisahkan dari induk, dengan memindahkan induk dari bekas pemijahan atau sebaliknya telur yang diangkat dan dipindahkan ke dalam bekas penetasan.


Telur yang sudah disenyawakan akan menetas selepas 24-48 jam bergantung kepada suhu. Selama penetasan, kepadatan telur adalah 1 kg per 5 liter air. Larva yang baru menetas tidak memerlukan makanan selama 3-4 hari, kerana masih mempunyai beg kuning telur.

Menjelang kuning telur habis, perlu diberikan makanan  berupa naupli artemia atau makanan semulajadi lain yang bersaiz. Kemudian secara beransur-ansur dapat diberikan pemakanan buatan berupa butiran kering (pellet). Dalam 5 hari selepas itu 1 juta larva memerlukan 7 kg artemia, atau sekitar 0,5-2 kg per hari. Pada tahap ini larva ditebar pada kepadatan 20-40 larva / liter.

Untuk menghasilkan 1 juta Fingerling memerlukan sekitar 25kg telur artemia. Sintasan selama 9 hari adalah 50-80%. Ikan yang seberat 10 mg dapat dijual dengan RM10.00 seekor.


Larva yang berbentuk 0,25 g diberikan pakan buatan (butiran) kering dan boleh didederkan ke kolam sehingga saiz Fingerling (2 gram). Perbezaan pembenihan terbahagi kepada 2 tahap iaitu penbezaan selama 2 bulan pemeliharaan hingga larva mencapai saiz Fingerling (2-3 cm). Perbezaan kedua dilakukan dalam kolam yang diolah untuk menumbuhkan makanan semulajadi dan dilakukan pemilihan dan penjarangan (mengurangkan kepadatan). Penjarangan bertujuan untuk memberi ruang gerak yang cukup bagi ikan koi. Pemilihan bertujuan untuk mendapatkan ikan Koi berkualiti baik.


Waktu yang diperlukan dari telur hingga mencapai saiz Fingerling (2 gram) adalah 6-8 minggu dengan nilai sintasan (SR) 55%. Sedangkan untuk mencapai saiz 5-8 cm diperlukan waktu 4 bulan. Kualiti ikan koi (pola dan warna) bergantung dari tetuanya. Dari hasil pemilihan saiz Fingerling, yang afkir mencapai 25-50%. Dari 1 juta telur boleh dihasilkan 225.000-338.000 ekor Fingerling berkualiti baik (22-33%).




WARNA

High koi ditentukan oleh pola warna, kesesuaian jenis koi dan tahap warna. Pola warna yang terbaik dengan tahap warna yang terang antara warna menunjukkan kualiti yang baik.

Genotip menentukan jumlah dan jenis sel pigmen serta kromatofora. Kromatofora menghasilkan warna juga dipengaruhi otak ikan. Ikan pada bekas gelap cenderung berwarna gelap, begitu pula sebaliknya. Warna boleh berubah bila ikan mengalami tekanan (stres).

Biasanya ikan yang tumbuh lambat mempunyai warna yang lebih baik daripada ikan yang tumbuh cepat kerana pigmen boleh diubah dan digunakan untuk pertumbuhan tubuh. Seumur hidupnya, ikan koi dapat menyimpan dan menggunakan pigmen. Koi muda yang berwarna pucat apabila diberikan makanan berpigmen selama 6 minggu sebelum dipasarkan akan berwarna menarik. Intensitas warna bergantung dari jumlah pigmen dalam kromatofora. Pigmen boleh muncul dengan adanya karotenoid dalam makanan.

PRA PENUAIAN

Ikan Koi membesar sekitar 2 cm per bulan dan pada usia 60 tahun boleh mencapai panjang sehingga 1 m. Bila ikan Koi telah mencapai saiz pasaran iaitu 20 cm dapat dituai dan dilakukan pemilihan akhir, dengan memisah-misahkan jenis, saiz dan corak warna tubuhnya. Dari hasil pemilihan ini, Koi yang terpilih dibesarkan di dalam tab atau kolam simen sambil menunggu harga pasaran yang baik.

Dalam kolam yang terakhir sebelum dijual dipasaran, ikan sebenarnya dapat diperbaiki bentuknya, jika terlalu gemuk dibuat langsing atau yang terlalu kurus dibuat lebih gemuk.

Mustahak melalui kaedah penyelenggaraan kolam yangmana hendaklah  diusahakan tidak terlalu padat, akan lebih baik jika dalam tab dilengkapi alat pengudaraan sehingga kesegaran air terjamin dan dengan pemberian makanan yang baik dapat meningkatkan kualiti warna tubuh.

Seperti ikan yang paling, Koi kap bertelur bukannya melahirkan anak hidup. Malah, Koi dikenali untuk meletakkan beribu-ribu telur pada satu-satu masa. Proses ini mungkin berbunyi mudah dan menjanjikan jika anda sedang mempertimbangkan Koi pembiakan untuk suka-suka atau keuntungan, tetapi banyak faktor mesti tepat tepat untuk walaupun peratusan kecil telur ini untuk terus hidup begitu tidak mendapat harapan anda hanya lagi. Artikel ini akan menjelaskan proses pembiakan Koi.


Komponen pertama pembiakan Koi adalah sepasang Koi sihat, matang. Seni dan sains sebenar menaikkan Koi sihat adalah di luar skop artikel ini, tetapi terdapat banyak sumber yang ada. Jika anda boleh meningkatkan Koi sihat, bagaimanapun, mereka akan mencapai kematangan seksual seawal umur tiga tahun. Kadang-kadang mereka tidak akan mula pembiakan sehingga mereka hampir empat. Ia lebih bergantung kepada kadar pertumbuhan fizikal mereka daripada umur. Seorang wanita yang hamil akan menjadi agak mudah untuk notis di kalangan Koi lain. Mereka akan, sudah tentu, kelihatan lebih besar, kebanyakannya di bahagian abdomen. Kehamilan, bagaimanapun, tidak disamakan dengan kesuburan di dunia ikan. Telur-telur mesti disenyawakan oleh lelaki, dan menentukan apabila lelaki sudah bersedia untuk membiak tidak semudah.

Faktor seterusnya yang paling penting adalah persediaan pembiakan yang sesuai. Secara umumnya ia adalah lebih baik untuk menjalankan pembiakan Koi dalam persekitaran terkawal, berasingan daripada Koi lain bahawa anda mungkin mempunyai. Sejak parameter air yang paling sesuai untuk menggalakkan pembiakan agak tertekan Koi, ia adalah yang terbaik untuk tidak meletakkan seluruh kawanan di bawah jenis ini ketegangan yang tidak perlu. Juga, apabila menjaga pasangan pembiakan yang berasingan dari seluruh kawanan, lebih baik anda boleh menentukan jenis Koi anda akan menghasilkan jika anda cuba untuk menyeberangi baka. Tambahan pula, anda akan mempunyai lebih banyak kawalan ke atas nasib telur, yang akan meningkatkan kemandirian keseluruhan bayi Koi anda.

Persediaan yang ideal akan mempunyai banyak ruang untuk ikan kedua-duanya. Pendapat pakar berbeza, tetapi suhu perlu tempat sekitar 2-5 ° C lebih tinggi. Sentiasa ingat untuk memberi wanita kawasan untuk meletakkan telur; mereka akan memerlukan sesuatu untuk melampirkan kepada. Bahan tumbuhan cenderung untuk bekerja yang terbaik, tetapi penternak walaupun berpengalaman telah dikenali untuk menggunakan penyelesaian yang mudah sebagai ketua lap untuk menjimatkan kos.

Sentiasa pastikan telur berasingan dari seluruh kawanan. Jika dibiarkan terbuka kepada Koi dewasa, mereka mungkin akan dimakan. Selain itu, ia adalah terbaik jika terdapat beberapa kawasan "swasta" dalam kandang pembiakan, pada dasarnya apa-apa yang memberi kesan sarang. Sekali lagi, beberapa perkara tumbuhan atau ikan jaring akan bekerja dengan baik untuk kesan ini.

Koi secara semulajadi akan membiak pada musim bunga. Mereka boleh rasa masa tahun melalui perubahan dalam suhu air. Ia akan dianggap amat sukar untuk mensimulasikan ini, jadi ia adalah yang terbaik untuk membolehkan ini berlaku secara semula jadi. Jika pasangan itu akan membiak, mereka kemungkinan besar akan melakukannya pada waktu pagi. Semua syarat yang mesti tepat. Jika mereka tidak membiak, cuba menyesuaikan suhu air, ia mungkin terlalu sejuk atau terlalu panas. Pastikan mereka baik diberi makan. Anda boleh terus mencuba, tetapi ia hanya disyorkan untuk menyimpan Koi dalam kandang pembiakan selama beberapa hari pada satu masa. Mereka mungkin binasa jika terdedah kepada suhu yang tinggi untuk jangka masa yang terlalu lama.

Telur, jika disenyawakan, akan menetas dalam masa 7-10 hari selepas bertelur. Walaupun ia telah berkata bahawa Koi akan meletakkan beribu-ribu telur pada satu masa, tidak menaikkan jangkaan anda bahawa setiap satu akan bertahan. Tidak semua telur akan membuat dan anda tidak harus mengharapkan beribu-ribu Koi sedikit berenang di sekitar untuk membuat wang anda. Pastikan bahawa anda menetapkan standard anda lebih rendah dan tidak asas bajet anda pada harapan beribu-ribu anak-anak Koi dalam setiap kelompok dua Koi matang.

Rabu, 7 November 2012

Panduan Menanam Kacang Botor / Botol





PENGENALAN

Ia adalah tumbuhan memanjat separa berkayu, batang berbentuk silinder, licin tanpa bulu, liat, berwarna hijau ketika muda dan bertukar perang setelah tua. Daun jenis majmuk trifoliat, susunan berselang-seli, tangkai panjang, halus.

Anak daun bersaiz sederhana, berbentuk bujur dengan hujung menirus, nipis, berwarna hijau ketika muda dan bertukar hijau tua setelah matang, tepi rata. Bunga majmuk, bersaiz sederhana, kelopak berwarna ungu, terdapat 1-10 kuntum dalam 1 jambak bunga yang keluar dari celah ketiak daun. Buah memanjang, bersegi empat dengan sayap di setiap sisi, sepanjang tepi sayap bergerigi kecil, berwarna hijau ketika muda bertukar coklat apabila tua, mengandungi banyak biji benih di tengahnya. Biji sederhana besar, berwarna hijau ketika muda, coklat kehitaman apabila telah tua, berbentuk bulat membujur, keras seperti biji kacang soya.

Kacang botor (Psophocarpus tetragonolobus D.C.) atau kacang kelisa adalah sejenis sayuran berbuah yang sangat kaya dengan protin dan lemak serta vitamin A dan B. Ianya dipercayai berasal dari Papua New Guinea dan Asia Tenggara.

Pokok kacang botor tumbuh melilit dan memerlukan pancang/kayu junjung untuk memanjat. Ia selalu ditanam sebagai tanaman jangka pendek di kebun sayur atau di tepi-tepi pagar rumah.

Buah potong berukuran 15-20 cm panjang dan mempunyai 4 sayap yang bergerigis. Biasanya buah digunakan dalam masakan dan juga dimakan mentah sebagai ulam.

TANAH

Kacang botor boleh ditanam di berbagai-bagai jenis tanah iaitu dari ringan berpasir hingga kepada tanah lempong serta tanah gambut. Elakkan dari menanam di kawasan yang bertakung air. Tanah yang gembur, subur, baik salirannya dan pH 5.5 – 6.0 adalah paling sesuai.

PENANAMAN

Menyedia Kawasan

Bajak dan gemburkan tanah sedalam 20-30 cm untuk memudahkan akar tumbuh dengan baik. Sediakan batas berukuran 1.3 m lebar, 30 cm tinggi dan panjangnya 7.5 m atau mengikut keadaan kawasan. Jarak antara batas adalah 30 cm.

Menanam

Kacang botor dibiakkan dengan biji benih. Biji benihnya boleh diambil dari buah-buah yang telah cukup tua yang berwarna perang kehitaman. Gaul biji benih dengan racun kulat, contohnya thiram dengan kadar 3 g bagi 100 g biji benih sebelum menanam.

Biji benih boleh ditanam dengan jarak 50 cm antara pokok dan 1 m antara barisan ataupun 60 cm x 60 cm. Tiap-tiap batas mengandungi dua barisan pokok. Tanam terus biji benih ke atas batas sebanyak dua biji selubang, lebih kurang 2.5 cm dalam. Biji benih akan bercambah dalam masa 14 hari. Cabut dan tinggalkan hanya satu anak benih yang sihat pada setiap lubang. Untuk kawasan seluas 0.4 ha lebih kurang 7 kg biji benih diperlukan.

Menyedia Junjung

Untuk mendapatkan hasil yang baik kacang botor perlu diberi junjung. Sokong anak-anak tanaman dengan
menggunakan kayu pancang berukuran 2 – 2.5 m panjang. Condongkan kayu-kayu sokongan yang bertentangan supaya bersilang dan ikat di bahagian atas tempat bertemu untuk mendapatkan sokongan yang kuat. Kemudian lentangkan kayu-kayu pada tiap-tiap tempat persilangan. Pastikan anak-anak tanaman melilit kayu sokongan. Cara ini sesuai untuk kawasan penanaman yang kecil.

Satu cara lagi untuk menyokong pokok adalah dengan sistem trellis. Pacakkan sebatang kayu/tiang-tiang beruti yang berukuran lebih kurang 2.5 m panjang dan bergarispusat 8-10 cm di bahagian tengah kedua-dua hujung tiap-tiap batas.

Pacakkan pula tiang kayu berukuran 0.6 m panjang dan 5-6 cm garispusat di hujung penjuru tiap-tiap batas.
Sambungkang tiang-tiang kayu yang bertentangan antara kedua hujung batas dengan dawai kasar. Gunakan tali rafia untuk membantu anak pokok memanjat junjung.

PENJAGAAN

Menyiram

Siram pokok 2 kali sehari iaitu pagi dan petang kerana anak pokok memerlukan air yang banyak untuk membesar.

Membaja

Pembajaan asas dengan baja organan atau baja asli seperti tahi ayam reput dan kompos sebanyak 7 tan metrik untuk 0.4 hektar atau kira-kira 22.5 kg sebatas yang berukuran 1.3 m x 7.5 m adalah mencukupi.

Baja ini digaulkan ke dalam tanah seminggu sebelum menanam. Untuk baja tambahan gunakan baja kimia iaitu baja sebatian N:P2O5:K2O:MgO 12:12:17:2 + T.E. sebanyak lebih kurang 1.5 kg sebatas atau 
15-20 g/pokok ketika berumur 3, 5 dan 8 minggu. Ini memerlukan lebih kurang 450 kg baja untuk 0.4 hektar. Baja boleh ditabur di keliling pokok sejarak 10 cm dari pangkalnya atau ditabur berjalur mengikut
barisan tanaman.

Pembajaan berikutnya boleh dibuat selepas memungut hasil atau apabila kesuburan pokok kelihatan merosot.

Merumput

Rumpai perlu dikawal sepanjang masa bagi mengelakkan persaingan dengan pokok untuk mendapatkan zat makanan, cahaya matahari dan air. Kerja merumput biasanya dilakukan dengan tangan, cangkul atau tajak.

MengikatTali  Rafia

Apabila anak-anak pokok berumur 2 minggu, bolehlah mula mengikat tali rafia ke dawai junjung untuk membantu pokok memanjat. Ikatkan tali-tali rafia tersebut bersilang menghubungkan dawai bahagian bawah dengan dawai bahagian atas. Tentukan pokok meliliti tali-tali rafia tersebut.

MEMUNGUT HASIL

Hasil buah boleh dikutip 10-12 minggu selepas ditanam. Pilihlah buah yang hijau serta rapuh dan berukuran 15-20 cm panjang. Kutipan boleh dibuat setiap 2-3 hari sekali untuk mengelakkan daripada buah banyak menjadi tua. Buah yang tua akan bersabut dan tidak sedap dimakan. Pokok yang subur boleh menghasilkan 10 biji buah sepokok sekali petik selang dua hari.

Hasil purata buah yang boleh diperolehi dianggarkan antar 4,000 – 5,000 kg/0.4 ha. Buah-buah kacang botor ini selalu terdapat dijual di pasar-pasar dengan harga RM 1.00 seikat.

Panduan Menanam Kacang Panjang






PENYEDIAAN TANAH

Di Ladang

Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 cm ke 22 cm (6 in ke 9 in) supaya pertumbuhan akar baik. Sediakan batas berukuran 12 m (4 kaki ) lebar, 25 cm (10 in) tinggi dan panjangnya mengilut keadaan kawasan. Jarak antara batas ialah 60 cm ( 2 kaki ). Gaulkan 50 kg tahi ayam reput kedalam tanah bagi kawasan 100meter persegi.

Dalam Pasu dan Bekas

Gunakan tanah campuran 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian [asir. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm dari permukaan pasu.




MENANAM

Di Ladang

Tanam 2 biji benih selubang dalam dua barisan dengan jarak 60 cm (2 kaki) antara barisan dan 45 cm
(18 in ) antara pokok. Setelah benih bercambah dan membesar tinggalkan 1 pokok selubang sahaja. Sebanyak 70 g biji benih diperlukan untuk kawasan seluas 100 meter persegi (1000 kaki persegi).

Dalam Pasu dan Bekas

Tanam 2 biji benih sedalam 2.5 cm ( 1 in). Selepas 2 minggu ditanam tinggalkan satu pokok sahaja dalam satu pasu.

MENYEDIA JUNJUNG

Di Ladang

Sokong anak-anak pokok yang berumur 3 minggu dengan menggunakan kayu pancang berukuran 2 m (6.5 kaki). Condongkan kayu-kayu sokongan supaya bertentangan dan ikat di bahagian atas. Lentangkan kayu-kayu pada tiap-tiap sudut yang bertemu. Pastikan anak-anak pokok meliliti kau sokongan.

Dalam Pasu dan Bekas

Gunakan kayu pancang berukuran 2 m (6.5 kaki). Pastikan anak pokok meliliti kayu sokongan.

PENJAGAAN

Menyiram Air

Siram tanaman di ladang atau pasu pada waktu pagi dan petang setiap hari kecuali hari hujan.

MEMBAJA

Di Ladang

Gunakan baja kimia NPK 12:12:12:17:2 sebanyak 7 kg bagi setiap 100 m (1000 kaki) persegi. Baja ini dibahagi kepada 3 kali pembajaan iaitu pada minggu ke-2, 4 dan 7 selepas menanam.

Dalam Pasu dan Bekas

Tabur 1 sudu the ( 5 kg ) baja NPK 12:12:17:2 sepasu setiap minggu.

MERUMPUT

Kawalan rumpai perlu dijalankan sepanjang masa untuk mengelakkan persaingan tanaman dengan r

Panduan Menanam Limau Purut






PENGENALAN

Limau purut  atau nama botani Citrus hystrix biasa digunakan sebagai rempah ratus di dalam masakan dan ramuan perubatan pelbagai bangsa. Buahnya bulat dan kulitnya berwarna hijau menggerutu @ katak puru, daunnya mengeluarkan aroma yang harum, sesuai dibuat mandian dan perasa dalam pelbagai masakan
.
Ketinggian limau purut boleh mencapai hingga 5 meter tinggi.

IKLIM

Limau nipis sesuai dengan iklim yang panas dan lembab seperti di negara kita.

TANAH

Boleh ditanam di atas berbagai jenis tanah tetapi didapati lebih sesuai ditanam di atas tanah jenis lom berpasir.



CARA-CARA MENANAM

Membiak

 Limau purut senang dibiakkan melalui biji tetapi biasanya ia dibiak secara tampang iaitu secara tut. Jika dibiak secara ini pokok-pokok mengeluarkan buah lebih awal.

Menanam

Jarak tanaman yang sesuai untuk limau ini ialah 6 m x 6 m. Gali lubangberukuran 0.6m x 0.6m x 0.6m dan gaulkan bersama 100g baja tahi ayam reput, 100 g baja triple superphosphate dan 100 g kapur. Tanam anak pokok ke dalam lubang dan padatkan tanah keliling anak pokok.

Jika menanam dalam pasu, sediakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu. Buat lubang dan masukkan anak pokok, rata dan padatkan permukaan keliling anak pokok.

PENJAGAAN

Siram anak pokok pada awal pagi dan lewat petang 1-2 kali sehari selama 2-3 bulan pertama. Di ladang pembajaan dilakukan dengan menggunakan tahi ayam reput sebanyak 5 kg/pokok dua kali setahun bagi peringkat tumbesaran (1- 3 tahun).

Baja urea dua kali setahun sebanyak 50 g/pokok setiap kali pembajaan. Manakala di dalam pasu 1 kg/pokok dua kali setahun dan baja urea 20 g/pokok setiap kali pembajaan. Letak sungkupan daun-daun kering di keliling pokok sebagai sungkupan.

Cantasan dilakukan untuk membuang tunas air, ranting-ranting dan dahan yang berpenyakit atau kurang sihat.

KAWALAN RUMPAI

Bagi pokok-pokok muda, kerja-kerja merumput hendaklah dilakukan dengan mencabut atau menggunakan cangkul dikeliling pokok. Bila pokok sudah cukup besar dan matang, kawalan rumpai secara kimia boleh dijalankan dengan menggunakan racun rumpai.

KAWALAN PEROSAK DAN PENYAKIT

Kutip dan musnahkan serangga perosak yang menyerang pokok serta daun-daun yang dijangkiti oleh penyakit.

HASIL

Pokok mula berbuah antara umur 2-3 tahun iaitu bagi pokok-pokok yang ditanam dari anak tut. Pada tahun ketiga sebanyak 100 g/pokok hasil boleh diperolehi setiap kutipan, manakala pada peringkat umur 5-10 tahun, setiap pokok dapat mengeluarkan hasil sebanyak 500-800 g/pokok/kutipan.

Panduan Penanaman Terung






PENANAMAN

Di Ladang

Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm (6-9 in). Sediakan batas berukuran 1.2 m ( 48 in) lebar dan 22- 30 cm (9-12 in) tinggi. Panjang batas mengikut keadaan kawasan. Jarak antara batas ialah 45 cm (18 in). Gaulkan tahi ayam reput ke dalam tanah sebanyak 50 kg bagi 50 meter persegi ( 500 kaki persegi).

Dalam Pasu atau Bekas

Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir. Isikan tanah campuran tersebut ke dalam pasu sehingga 5 cm (2 in) dari permukaan pasu.

MENYEDIA ANAK BENIH

Bagi tanaman di ladang, sediakan kotak semaian berukuran 45 cm ( 18 in) panjang, 22 cm (9 in) lebar dan 10 cm (4 in) tinggi. Isikan kotak semaian dengan tanah campuran yang mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau compos dan 1 bahagian pasir. Semai 3 g biji benih kedalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah. Jarak antara barisan biji benih ialah 5 cm (2 in) dan 2 cm (1 in) antara benih. Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari. Kotak semaian mesti dilindungi cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan. Ubah anak benih ke ladang 3 hingga 4 minggu selepas disemai. Sebelum diubah ke ladang, dedah anak benih kepada cahaya matahari yang penuh selama 3 hingga 4 hari untuk mengeraskannya.

MENANAM

Di Ladang

Anak benih yang berumur 3 hingga 4 minggu boleh di ubah terus ke batas. Sebelum mencabut, basahkan kotak semaian supaya anak benih senang di gali. Kemudian, gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas. Jarak tanaman ialah 90 cm (36 in) antara pokok dan 60 cm antara baris.




Dalam Pasu atau Bekas

Tanam terus 3 atau 4 biji benih ke dalam pasu sedalam 2-5 cm ( 1 in). Tinggalkan sepokok sepasu 2 minggu selepas menanam.

PENJAGAAN

Menyiram

Siram tanaman pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan.

Membaja Di Ladang

Tabur baja NPK 12:12:17:2 di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10 g sepokok setiap dua minggu.

Dalam Pasu atau Bekas

Tabur 1 sudu teh atu 5 g baja NPK 12:12:17:2 sepasu di keliling pokok setiap minggu.

Sungkupan Di Ladang

Gunakan kepingan plastik atau rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan.

Dalam Pasu atau Bekas

Gunakan rumput-rumput kering atau sabut kelapa.

Merumput

Bersihkan batas-batas daripada rumput rumpai dengan menggunakan tangan, cangkul atau tajak.

Menyedia Sokongan Di Ladang

Satu kayu sokongan sepanjang lebih kurang 1 ½ meter ( 5 kaki) dipacak berdekatan tiap-tiap pokok.
Dahan-dahan pokok diikat dengan tali rafia supaya buah terung tidak terkena permukaan tanah.

Dalam Pasu atau Bekas

Cara sokongan yang di amalkan adalah sama dengan sokongan yang dibuat di ladang tetapi kayu yang digunakan berukuran 1.2 m ( 4 kaki ) panjang.

KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT

Sembur racum serangga carbaryl (Sevin pada kadar 1 sudu besar atau 10 g segelen air ) untuk mengawal ulat lipas daun, kumbang daun dan pengorek buah. Gunakan racun kulat maneb ( seperti Megamaneb pada kadar 1 sudu besar atau 10 g segelen air) untuk mengawal penyakit reput buah dan racun kulat benomyl ( seperti Benlate pada kadar 1 sudu teh atau 3 g segelen air) untuk mengawal bintik daun.

MEMUNGUT HASIL

Di Ladang

Mulalah memetik buah 6 minggu selepas mengubah. Pungutan hasil dibuat setiap 4 hari. Anggaran hasil ialah
sebanyak 75 – 125 kg bagi 50 meter persegi. Denagn harga purata 60 sen sekilo, pendapatan kasar adalah RM 45 – RM 75.

Dalam Pasu atau Bekas

Mulalah memetik buah 10 minggu selepas menanam. Anggaran hasil adalah 1 kg/pokok.