ADS

Selasa, 9 Disember 2014

Khasiat Air Rebusan "Kucing Galak"

Acalypha indica.JPG

Kucing Galak (Acalypha Indica) merupakan satu lagi tanaman herba yang berkhasiat. Malah akarnya dikatakan boleh dihidu oleh kucing walaupun dari jauh. Ini kerana ia ibarat ubat kuat kepada kucing. Mungkin senario tersebut secara tak langsung menyebabkan tumbuhan herba ini dinamakan sebegitu.


Tapi apa pula khasiatnya kepada manusia?


Menurut Dr. Mohd Said Saad(Ketua Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Institut Biosains UPM), khasiat pokok kucing galak ini terletak pada bahagian akar dan daun.


Anda boleh menggunakan salah satu daripadanya untuk mengubati penyakit kulit, merawat ulser mulutkuatkan tenaga batin dan menambahkan kekuatan badan.

Ohh... kalau begitu, bagaimana pula kaedah untuk saya mendapatkan khasiatnya?

Secara umumnya, anda ikutilah langkah berikut;

1. Ambil bahagian akar atau daun pokok kucing galak (pilih salah satu aje).


2. Bersihkannya terlebih dulu.


3. Rebuskan akar atau daun tadi sampai ia mendidih.


4. Setelah mendidih, biarkan air rebusan itu suam.


Kemudian, anda teruskan dengan langkah berikut mengikut tujuan yang dikehendaki:


Ulser Mulut


Gunakan air rebusan tersebut untuk berkumur. Anda berkumur-kumurlah dengan air rebusan itu sebanyak 2 kali sehari. Iaitu pada waktu pagi dan sebelum masuk tidur.


Amalkan sehingga anda sembuh.


Penyakit Kulit


Basuh kawasan tubuh badan anda yang mengalami penyakit kulit. Lakukan petua ini setiap hari dan teruskan sehingga anda benar-benar sembuh.


Menguatkan Tenaga Batin dan Badan Kuat


Anda tapis dan minumlah air rebusan akar atau daun pokok kucing galak tadi. Amalkan meminumnya secara sederhana atau hanya apabila perlu. Sebagai contoh, minumlah segelas sebelum anda melakukan kerja berat dan tujuan lain yang seumpama dengannya. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan